BNR critică băncile: Marja între dobânzile la credite şi depozite rămâne ridicată şi în creştere în contextul intermedierii reduse

Autor: Claudia Medrega 06.06.2019

Marja dintre dobânzile încasate de bănci la credite şi cele plătite clienţilor pentru depozite în cazul sumelor în sold a rămas la un nivel ridicat şi este în creştere, ajungând la finele lunii martie 2019 la 6,3 puncte procentuale pe componenta în lei, în creştere cu 0,5 puncte faţă de T1/2018. Iar în cazul populaţiei marja este cu 2,4 puncte peste cea a companiilor, în ciuda unui risc de credit mai scăzut, potrivit celui mai recent Raport asupra stabilităţii financiare. 

„Diferenţialul între rata de dobândă activă şi cea pasivă în relaţie cu companiile nefinanciare şi populaţia rămâne ridicat, în contextul unui grad redus de intermediere. La finele lunii martie 2019, acesta era de circa 6,3 puncte procentuale la lei pe total sector bancar, pentru sume în sold, cu circa 0,5 puncte procentuale peste nivelul perioadei similare a anului anterior. Pe sectoare de activitate, diferenţialul aferent operaţiunilor la termen în lei cu populaţia (de 6,5 puncte procentuale) era cu circa 2,4 puncte procentuale peste cel al segmentului societăţilor nefinanciare, în pofida unui cost al riscului de credit mai scăzut“, se arată în raportul BNR.