Legea care prevedea o serie de afaceri care ar fi fost scutite de mai multe taxe, a fost declarată neconstituţională

Autor: Alexandru Nanu 07.06.2019

Deputaţii au adoptat în luna aprilie proiectul de lege PL-x nr. 453/2017, iniţiat de senatorul PSD Nicolae Şerban, prin care  se prevedea instituirea unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unor anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, a fost declarat neconstituţional.

Astfel, hotelurile, restaurantele, magazinele şi cazinourile ridicate pe insule ar fi trebuit scutite de o serie de taxe.

Proiectul de lege privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice a fost reclamat la Curtea Constituţională. Ca urmare a cestei reclamaţii şi în urma analizei s-a constat că prevederile sale erau contrate Legii fundamentale.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţiile de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate este neconstituţională în ansamblul său” conform comunicatului de pe site-ul CCR.