KPMG: De-a lungul vieţii, impozitele pe care le plăteşte o familie sunt de 3 mil. lei. Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă taxele reţinute din salariul brut, respectiv 2,5 milioane lei, iar din aceşti bani aproximativ 600.000 lei reprezintă CASS

Autor: Roxana Rosu 07.06.2019

O familie cu un copil, cu venituri medii, care locuieşte într-un oraş mediu, plăteşte de-a lungul vieţii circa 3 milioane de lei către statul român, prin taxe şi impozite, arată o analiză realizată de KMPG.

Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă taxele reţinute din salariul brut, respectiv 2,5 milioane lei, iar din aceşti bani aproximativ 600.000 lei reprezintă CASS.

„Numai această sumă ar fi suficientă pentru a finanţa 4 nopţi de spitalizare pentru 307 de persoane într-un spital privat sau achiziţia a 3 ambulanţe“, spun analiştii.

TVA plătită pe parcursul întregii vieţi este de aproximativ 400.000 lei, sumă suficientă pentru achiziţia unei autospeciale de pompieri sau dotarea a 6 şcoli cu calculatoare şi licenţe software. Deloc de neglijat este suma aferentă accizelor pentru consumul de alcool, tutun şi combustibil, respectiv aproximativ 67.000 lei.