Statele Unite şi Mexic au ajuns la un acord privind fluxul de migranţi

Autor: Bianca Pavaluca 08.06.2019

Statele Unite şi Mexic au ajuns vineri la un acord privind gestionarea fluxului de migranţi, după ce Mexicul a acceptat să ia „măsuri fără precedent” pentru a evita taxele vamale ce urmau să fie impuse luni de Administraţia Donald Trump, relatează BBC şi Reuters.

Mexicul a acceptat să extindă un program controversat privind acordarea de azil şi să trimită mai mulţi militari la graniţe pentru a combate fluxul de migranţi care încearcă să ajungă din America Centrală în Statele Unite.

Prin intermediul unei declaraţii comune, emise după trei zile de negocieri bilaterale, cele două ţări au transmis că migranţii care doreau azil în Statele Unite vor fi trimişi în Mexic pe durata proceselor.

Preşedintele american Donald Trump a transmis că Mexicul a decis să ia măsuri pentru „a reduce sau elimina” fluxul de migranţi, ceea ce a dus la suspendarea taxelor vamale ce urmau să fie impuse luni.

„Sunt fericit să vă informez că Statele Unite au ajuns la un acord cu Mexicul. Taxele vamale ce urmau să fie implementate luni împotriva Mexicului au fost suspendate”, a declarat Donald Trump prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

„Mexicul a acceptat să ia măsuri dure pentru a combate fluxul de migranţi care traversează ţara, spre graniţa noastră de sud. Aceeste măsuri vor reduce semnificativ, sau vor elimina imigraţia ilegală din Mexic spre Statele Unite. Detaliile acordului vor fi publicate curând de Departamentul de Stat”, a adăugat preşedintele american.

Acordul a fost confirmat şi de ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter. Acesta a transmis că este mulţumit de acordul la care au ajuns cele două ţări.

„Cred că este o balanţă corectă, deoarece Statele Unite doreau impunerea unor măsuri mult mai drastice şi am reuşit să ajungem la un punct de mijloc”, a transmis Marcelo Ebrard.

Ministrul de Externe al Mexicului a declarat că Administraţia de la Washington dorea ca cetăţenii din Guatemala deportaţi să fie trimişi în Mexic.

În urmă cu o săptămână, Donald Trump a anunţat că a decis introducerea unei taxe de 5% pentru toate produsele importate din Mexic şi a anunţat că aceasta va creşte progresiv până când autorităţile mexicane vor lua măsuri eficiente pentru reducerea migraţiei către SUA. Sancţiunea urma să intre în vigoare luni, dacă cele două ţări nu ajungeau la un acord.