CCM l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Autor: Bianca Pavaluca 09.06.2019

Interimatul va fi asigurat de prim-ministrul Pavel Filip, care este obligat să dizolve Parlamentul, conform deciziei CCM.

Duminică dimineaţă, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat o sesizare depusă de către un grup de deputaţi privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

Astfel, CCM a decis că preşedintele Igor Dodon va fi suspendat din funcţie deoarece a refuzat deliberat să dizolve sâmbătă Parlamentul şi să stabilească data alegerilor anticipate, conform unei decizii CCM emise vineri.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituţională, pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se menţionează în comunicatul emis de CCM.

De asemenea, în hotărârea emisă duminică de CCM se stabileşte ca Pavel Filip să preia temporar atribuţiile preşedintelui, să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.

„În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exerciţiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a şi, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.
Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se menţionează în comunicat.