Prigonite de SUA şi privite cu răceală de Europa, Rusia şi China fac schimb de tandreţuri comerciale şi financiare: cui va servi mai mult această alianţă?

Autori: Cristina Bellu , Bogdan Cojocaru 10.06.2019

♦ În timp ce Ford îşi închide fabricile din Rusia, Great Wall Motors deschide o uzină de asamblare completă de 500 mil. dolari, care să producă 150.000 maşini.



Preşedintele chinez Xi a venit cu nume grele şi promisiuni de afaceri impre­sio­nante la noul său „cel mai bun prieten“ Putin, cei doi lideri mondiali punând astfel bazele a ceea ce preşedintele rus descrie a fi o alianţă „fără precedent“  între Rusia şi China. Regimurile de la Beijing şi Kremlin par să se apropie în contextul în care SUA îşi promovează puternic gazele naturale lichefiate în Europa, în detri­mentul exporturilor ruseşti, şi se luptă cu China pentru supremaţia economică mondială. De aseme­nea, economiile Rusiei şi Chinei încetinesc, cea rusă fiind într-o situaţie mai proastă.

Echipa China-Rusia pare o alianţă improbabilă, cu Beijingul, în plin efort agresiv de expansiune economică globală, fiind partenerul dominat şi cu efecte în sectoare restrânse.

Cu ocazia vizitei de săptămâna trecută a preşedintelui Chinei Xi Jinping în Rusia, Great Wall Motors, unul dintre cei mai mari constructori auto chinezi, a deschis în vestul ţării o uzină de asamblare completă, o investiţie de 500 de milioane de dolari, scrie RT.com, un portal de ştiri şi analiză rus considerat a fi un vehicul de propagandă pentru Kremlin. Potrivit acestuia, Great Wall intenţionează să mai investească 300 de milioane de dolari în fabrica de lângă oraşul Tula.

Uzina asigură 800 de locuri de muncă, iar după extindere va avea încă 1.000 de angajaţi. Cadenţa finală de producţie ar trebui să fie de 150.000 de maşini pe an.

Wei Jianjun, preşedintele Great Wall Motors, a făcut clar că fabrica face parte din Iniţiativa Belt and Road, proiectul de suflet al lui Xi prin care acesta vrea să extindă influenţa comercială şi politică a Chinei în toată lumea. Automobilele produse acolo ar urma să fie exportate în statele vecine. Miercuri, când Xi a venit în Rusia, gigantul rus al internetului Mail.ru, operatorul de telefonie MegaFon şi gigantul chinezesc al comerţului electronic Alibaba au intrat oficial într-un parteneriat de comerţ online, potrivit Reuters. Planurile au fost anunţate în septembrie anul trecut. Noile operaţiuni au fost puse pe picioare cu ajutorul fondului suveran rus RDIF şi se vor numi AliExpress Russia JV. Compania beneficiază de investiţii de la toţi cei trei părinţi şi va face afaceri în Rusia şi ţările vecine. Alibaba va investi 100 de milioane de dolari şi va aduce AliExpress Russia în acest parteneriat. MegaFon îşi va vinde către Alibaba participaţia de aproape 10% la Mail.ru. Mail.ru va investi 182 de milioane de dolari, iar RDIF 100 de milioane de dolari.

De asemenea, RDIF (Fondul de Investiţii Directe al Rusiei) şi CIC (China Investment Corpo­ra­tion) vor stabili un fond de inovare în cercetare şi tehnologie în valoare de un miliard de dolari, potrivit agenţiei ruse TASS. Fondul va sprijini atât proiecte ruseşti, cât şi chinezeşti. Cei doi parteneri au o colaborare mai veche, înfiinţând Fondul de Investiţii Ruso-Chinez (RCIF) în 2012. Acesta a investit peste 7 miliarde de dolari în peste 30 de proiecte. După discuţii cu Xi, Putin a declarat că Rusia şi China s-au înţeles să dezvolte legături co­merciale bilaterale în care să fie folosite rubla şi yuanul, monedele celor două ţări. RT.com a inter­pretat înţelegerea ca pe încă un pas spre dedo­la­rizarea economiilor. Totodată, în urma discuţiilor la nivel înalt, compania de energie nucleară a Rusiei Rosatom şi China National Nuclear Power au în­cheiat un contract general pentru construirea celor de-a treia şi a patra unităţi ale centralei nucleare Xudapu din China. Aceasta este una dintre cele mai valoroase colaborări chino-ruse.

Mai important, compania chinezească Huawei, perse­­cu­tată de administraţia preşedintelui american Do­nald Trump, a primit un contract pentru construirea re­ţelei 5G a Rusiei. Acordul a fost semnat cu ope­ratorul de telefonie mobilă rus MTS, potrivit CNN.

Alte contracte şi acorduri bilaterale în domeniul energiei, industriei şi finanţelor au fost încheiate la Forumul Economic de la St. Petersburg, la care au asistat şi Xi şi Putin.