Câţi bani pot ajunge la buget din taxa bancară. Băncile pot să plătească 867 mil. lei pentru taxa bancară în 2019, fără discounturi

Autor: Claudia Medrega 10.06.2019

♦ Cele mai mari trei bănci după active ar urma să plătească cumulat în contul taxei bancare peste 300 mil. lei, respectiv o treime din nivelul taxei pentru tot sistemul bancar.



Băncile de pe piaţa românească ar ur­ma să plătească la buget în contul taxei pe active suma de 867,1 mil. lei, în scenariul în care nu vor fi aplicate discounturile legate de creşterea creditării şi reducerea marjelor, conform estimărilor BNR.

„Cuantumul taxei pe active anterior implementării mecanismului de reducere a acesteia, în funcţie de îndeplinirea ţintelor privind creşterea intermedierii financiare şi de reducere a marjelor de dobândă, ar re­pre­zenta 867,1 mil. lei. Prin implemen­ta­rea me­canismului de reducere a taxei, şi în con­tex­tul unei profitabilităţi, estimate pentru anul 2019 la un nivel corelat cu media isto­ri­că a ultimilor şapte ani a indicatorului de rentabilitate a activelor, cuantumul taxei pe active pentru anul 2019 ar atinge 444,2 mil. lei“, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.