Citi avertizează: Indicele bursier american S&P 500 se îndreaptă spre o zonă periculoasă. Bursa americană va scădea cu 20%

Autor: Alex Ciutacu 10.06.2019

Tarifele comerciale aplicabile Mexicului ar putea fi anulate, însă strategii grupului bancar Citigroup avertizează că tensiunile comerciale vor escalada în continuare, perturbând pieţele financiare, de la acţiuni şi până la obligaţiuni, potrivit Bloomberg.

 „Tensiunile se adună în continuare iar rezultatul pare influenţat mai mult de factori politici, nu de factori economici”, notează o echipă de strategi specializată în politici macroeconomice globale, condusă de Mark Schofield.

Ei consideră că preşedintele Donald Trump va continua să îşi menţină poziţia. Citigroup consideră că tarifele de 25% pe restul bunurilor din China, care nu au fost aplicate încă, reprezintă un şoc, corelate cu tarifele pe importurile de automobile şi cu tensiunile care vin dinspre Europa şi Japonia.

Dacă FED-ul (n.r: banca centrală americană) nu reduce dobânzile, în scenariul actual ne îndreptăm cu pedala de acceleraţie la podea către zona de bear market pe indicele S&P 500 – care urmăreşte cele mai mari companii americane, ceea ce va aduce o scădere de 20% faţă de maximul de 2.350 puncte înregistrat în luna aprilie.

Mai mult, randamentul pe titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani ar scădea la 1,5% sau chiar mai jos, iar aurul s-ar putea îndrepta spre 1.600 de dolari per uncie, adică aproximativ 56,5 dolari per gram, un nivel pe care nu l-a mai atins din 2013.