Agricultură cu accente exotice: kiwi, banana nordului, goji, yaconul sau magnolia au prins rădăcini în solul românesc

Autor: Florentina Niţu 15.06.2019

„Cererea este mică, pentru că lumea nu ştie cum pot fi folosite bamele, deşi sunt bune atât în salate, cât şi în supe, ciorbe, tocăniţă sau sosuri, ori pot fi conservate. Eu cultiv bame pe un teren de 100 de metri pătraţi şi aş vrea să extind cultura, dacă ar fi mai cunoscută şi aş avea cerere.“



Originare din America sau Asia, plantele exotice au prins rădăcini în pământurile româneşti, iar acum România se poate „lăuda“ cu yacon sau bame de Buzău, goji de Braşov, kiwi sau banana nordului de Ilfov, magnolia de Timiş, cătină de Arad, smochini de Mehedinţi, migdali de Prahova  sau şofran de Caraş-Severin.

Fermierii români, dintr-un capăt în altul al ţării, şi-au diversificat portofoliul de culturi, îndreptându-se spre plantele exotice, care le aduc venituri chiar şi de zece ori mai mari decât cele tradiţionale. Totuşi vorbim de culturi mici, încă nesemnificative pentru a fi luate în considerare în calculele statistice.