UniCredit Bank: Inflaţia s-ar putea să fi coborât la 4% în luna mai. Ţinta de inflaţie stabilită de BNR va fi cel mai probabil ratată în acest an

Autor: Roxana Rosu 11.06.2019

Rata anuală a inflaţiei s-ar putea să fi coborât la 4% în luna mai, de la 4,1% în aprilie, existând însă riscuri legate de evoluţia preţurilor alimentelor, apreciază analiştii UniCredit.

În opinia lor, dacă preţurile combustibililor rămân la nivelul actual, există posibilitatea ca inflaţia să scadă uşor în timpul verii. Totuşi, ţinta de inflaţie stabilită de BNR va fi cel mai probabil ratată în acest an chiar şi în aceste condiţii. 

UniCredit consideră că inflaţia de bază s-ar putea plafona anul viitor dacă veniturile gospodăriilor cresc într-un ritm mai lent. În acelaşi timp, eventualele schimbări bruşte de taxe ar putea influenţa rata inflaţiei şi să întârzie revenirea ei în intervalul ţintit. 

Rata anuală a inflaţiei a continuat să crească uşor în aprilie şi a ajuns la 4,1%, după 4% în martie şi 3,8% în februarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,3% comparativ cu aprilie 2018, iar produsele nealimentare cu 3,13%. Banca Naţională a majorat în mai prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an cu 1,2 puncte procentuale, de la 3% la 4,2%, iar prognoza pentru 2020 urcă cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%. Intervalul de variaţie este cuprins între 1,5% şi 3,5%.