Romgaz, cine sunt cei mai mari acţionari privaţi: viitorii pensionari din Pilonul II au 9%

Autor: Liviu Popescu 11.06.2019

Cele şapte fonduri de pensii Pilon II administrate privat din România, cu circa 7,3 milioane de participanţi, au o deţi­nere de 8,9% din capitalul social al producătorului şi furni­zorului de gaze naturale Romgaz, investiţii de circa 950 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Pe de altă parte, cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au investiţii de aproximativ 320 milioane de lei, respectiv 2,56% din capitalul social al perlei statului român la bursa de la Bucureşti, potrivit calculelor ZF efectuate pe baza datelor de la T1/2019.

Statul român, prin Ministerul Energiei, controlează 70% din compania cu o valoare de piaţă de 12,4 miliarde de lei, fiind astfel cel mai mare beneficiar al companiei care în ultimii trei ani a plătit dividende mai mari decât profitul net anual.

În cadrul investiţiilor Pilonului II la bursa de la Bu­cureşti, Romgaz are o pondere de 13%, potrivit calculelor ZF. Compania de stat este pe locul patru în topul celor mai mari investiţii pe piaţa de capital din România. Spre comparaţie, Banca Transilvania are o pondere de 18,5%.