Analiză ZF. Cu 21 mld. lei pe mână, cei mai mari manageri de bani din România fac 33 mil. lei profit

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 11.06.2019

Erste, Raiffeisen, Banca Transil­vania, BRD şi NN Investment Partners, cei mai mari admi­nistratori de investiţii din Ro­mânia, care împreună con­trolează 95,3% din piaţa fondurilor mutuale, au încheiat 2018 cu un profit net cumulat de 33,4 mil. lei, în scădere cu 10,2% faţă de 2017, în contextul unor afaceri nete totale de 167,7 mil. lei, minus 5,3%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Finanţe.

Cei cinci administrează active nete de circa 20,6 mld. lei, acestea fiind investite în obli­gaţiuni, acţiuni, dar şi în alte instrumente finan­ciare cu scopul de a multiplica plasamentul iniţial al investitorului.

Prin urmare, în 2018, la fiecare 1 milion de lei active, administratorii au scos în medie 1.600 lei profit net.

„În ultimii ani a fost tot mai dificil pentru administratori să obţină randamente ridicate. Dobânzile sunt foarte scăzute, la un moment dat au fost chiar negative, însă problema cea mai mare este că în România sunt puţine opţiuni de plasament pentru fondurile de investiţii deschise, fiind şi volum mic pe bursă şi chiar reglementări care împiedică fondurile să facă anumite plasamente. Nu au în ce să investească pentru a obţine randamente foarte bune“, explică economistul Aurel Dochia pentru ZF.

Această diferenţă între active şi profit este prezentă şi în cazul administratorilor de investiţii mult mai mari decât cei din România. De exemplu, BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume, cu circa 6.000 de miliarde de dolari în administrare, a obţinut în 2018 un profit net de 4,3 miliarde dolari. Astfel, cea mai bună evoluţie a profita­bilităţii nete a înregistrat-o Raiffeisen Asset Management, al doilea cel mai mare admi­nistrator de fonduri mutuale din România, după Erste AM, care a înregistrat un profit net de 5,7 mil. lei, în creştere cu 26,7% faţă de anul precedent, însă la afaceri de 48,1 mil. lei, în scădere cu 4%.

La polul opus, BRD Asset Management a înregistrat cel mai accentuat declin al profitabilităţii, de 48,2%, la 2,9 mil. lei, în contextul în care şi afacerile s-au diminuat cu 6,9%, la 21,5 mil. lei, potrivit datelor de la Finanţe.