Agrobusiness

Autor: Mădălina Dediu Panaete 04.07.2019

Fermele româneşti investesc în noi aplicaţii, în hibrizi sau soiuri performante, în combine sau în sisteme noi de irigaţii pentru a-şi creşte eficienţa în productivitate dar şi competitivitatea, având în vedere că tot mai multe ferme româneşti au intrat în atenţia jucătorilor din străinătate, nu doar pentru posibile tranzacţii, ci şi pentru parteneriate.

 



Fermele româneşti investesc în noi aplicaţii, în hibrizi sau soiuri performante, în combine sau în sisteme noi de irigaţii pentru a-şi creşte eficienţa în productivitate dar şi competitivitatea, având în vedere că tot mai multe ferme româneşti au intrat în atenţia jucătorilor din străinătate, nu doar pentru posibile tranzacţii, ci şi pentru parteneriate.

„Practicăm densităţi optime pe metru pătrat capabile să valorifice cel mai bine spaţiul de nutriţie. Cel mai bun exemplu este cultura de porumb pe care am semănat-o anul acesta în pătrat. De asemenea, ne ocupăm şi de asigurarea rezervei de apă necesară, prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea suprafeţelor irigate. În acest an, diferenţa de producţie (pentru cereale) între suprafeţele irigate şi cele neirigate a fost de aprox. 3 tone/ha”, spune Lucian Buzdugan, director general, Agricost, cea mai mare fermă de cereale din România.

Compania a terminat anul 2018 cu afaceri de 375 milioane lei, în creştere cu aproape 5% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Subvenţia obţinută de la stat a fost de 10 milioane de euro.

De asemenea, el spune că societatea a cumpărat echipamente capabile să asigure o calitate superioară a lucrărilor agricole cu treceri puţine pentru a conserva apă în sol şi a reduce traficul în sol. 

„ De asemenea, am redus pierderilor la recoltare prin dotarea cu cele mai performante combine, capabile sa se autoregleze”, a mai spus Buzdugan.

Pe de altă parte, RodBun, Grup, una dintre cele mai mari afaceri româneşti din agricultură, cu activităţi în distribuţia de inputuri şi tradingul cu cereale, fondată de antreprenorii Daniel Muntean şi Iancu Alexandru, a anunţat că va lansa aplicaţia mobilă Nextfarm, destinată agriculturii viitorului. Aceasta se adresează fermierilor şi le permite să studieze situaţia propriilor terenuri agricole. Oficialii Rodbun nu comu¬nică însă preţul pe care fermierii ar urma să îl plătească pentru a avea acces la Nextfarm.

Fermierii îşi pot descărca aplicaţia pe telefonul mobil contra unui cost, iar reprezentanţii Nextfarm îl vor asista pe baza întregului proces de înrolare. Ei se înscriu în aplicaţie cu ID-ul de la APIA, aleg ce modul îşi doresc, achită serviciul şi apoi primesc training. Aplicatia a fost dezvolată de o echipă de IT în parteneriat cu Rodbun şi a fost deschisă în 14 iunie 2019.

Grupul Rodbun produce seminţe şi cereale în fermele proprii, distribuie materii prime agricole şi face comerţ prin 70 de fito¬far¬macii şi prin tradingul cu cereale. Începând cu 2018 compania distribuie utilaje agricole - produse aduse din import.

Anual, compania produce un volum de 180.000 de tone de cereale şi circa 21.000 de tone de seminţe.

Creşterea competiţiei de pe piaţa internaţională, unde activează şi ferme din România, şi globalizarea care pune tot mai mare presiune pe afacerile din agribusiness, îi obligă pe fermieri să investească în noi tehnologii ca să menţină pasul cu jucătorii din alte ţări. Dacă roboţii folosiţi pentru activitatea din fermele zootehnice şi cele de cereale şi legume şi fructe sunt la tot pasul întâlnite, digitalizarea este cuvântul care ar trebui să însoţească fiecare plan de investiţii ar unei ferme. De exemplu, compania americană Climate oferă soluţii care să crească productivitatea la hectar şi simplifică administrarea fermelor. Practic, fermierii ştiu în timp real ce se întâmplă în fermă şi când şi ce resurse să aloce. Printre partenerii Climate se numără John Deere, Agrian sau AIS, conform datelor de pe site-ul companiei.  Pe de altă parte, sunt tehnologii precum Bento Granar care facilitează activitatea fermelor de cereale.

Astfel, Bento Granar simplifică şi automatizează operaţiile de depozitare şi gestiune a stocurilor de cereale în silozuri. Cu peste zece ani de experienţă în dezvoltare de software şi furnizare de servicii de infrastructura IT, Bento furnizează soluţii pentru companii din România, USA şi Austria. 

"Succesul campaniilor agricole de primăvara, constă în pregătirea eficienţa încă din toamnă a terenurilor şi continuă cu lucrările de fertilizare şi de aprovizionare cu cereale de calitate. Mare parte a problemelor cu care se confruntă agricultorii, provin de la dificultatea de a se aproviziona cu seminţe de calitate, căci de cele mai multe ori depozitarea defectuoasă a acestora duce inevitabil la deprecierea calitativă şi implicit la compromiterea culturilor şi scăderea preţului de tranzacţionare pe bursa de cereale“, spunea recent Dan Giusca, software arhitect Bento. Pe de altă parte, în zona de motoferăstraie şi motocoase, oferă o serie de produse şi soluţii care fac utilizarea utilajelor mult mai uşoară, facilitează frânarea împiedică îngheţarea carburatorului la temperaturi scăzute.

 

 

 

madalina.panaete@zf.ro