Iancu Guda, preşedintele analiştilor financiari: Stimulentele fiscale în IT – de ce nu trebuie eliminate!

Autor: Iancu Guda 11.06.2019

In aceasta opinie abordez oportunitatea referitoare la eliminarea stimulentelelor fiscale din IT. Consider ca aceasta ar trebui sa fie realizata cu argumente si estimari serioase, inclusiv cu implicarea industriilor vizate. Desi principiile sunt, de asemenea, importante (echitatea fiscala, defavorizarea unor sectoare prin acordarea unor privilegii pentru stimularea altora), consider ca argumentele economice sunt, deopotriva, cel putin la fel de importante! Exista exemple de tratamente preferentiale, cum sunt pensiile / sporurile speciale pentru anumite functii detinute in aparatul public, unde nu exista rationamente economice. Acestea ar trebui eliminate cat mai repede posibil, deorece majoritatea nu cred ca sunt justificate si alimenteaza inechitati sociale.

Totusi, atunci cand stimulentele acordate unor sectoare sunt justificate de contextul acestora, este  necesar si rational ca acestea sa fie pastrate. Cum este de exemplu sectorul IT, unde o eventuala taxare cu 10% a venitului angajatilor ar genera venituri publice la stat mult inferioare pierderilor cauzate de eventuala plecare a companiilor de IT din Romania ( plecari posibile si probabile!). Iata mai jos argumentele mele.

Care sunt companiile analizate?

In primul rand, am analizat situatiile financiare aferente tuturor companiilor active in sectorul CAEN 6201 (Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client) si 5829 (Activitati de editare a altor produse software), in baza declaratiilor pentru exercitiul 2017 (informatiile financiare pentru anul 2018 inca nu sunt disponibile integral in momentul de fata). Vorbim despre aproximativ 10.000 de companii, cu cifra de afaceri totala de aproape 14,5 mld RON, din care doar 398 inregistreaza venituri peste 1 mil EUR. 

Sursa: MFP, ANAF, date prelucrate autor 

*Nota: Desigur, mai sunt si alte sectoare asociate, direct sau indirect, cu IT-ul (ex: CAEN 6312, Activitati ale portalurilor web), dar am preferat sa ma concentrez doar asupra sectoarelor unde codul CAEN este mai reprezentativ si direct legat de productia / editarea de software

Care este valoarea adaugata generata de aceste companii?

Tabelele urmatoare reflecta evolutia numarului, veniturilor, profitului operational (EBIT) in valoare absoluta si procentuala (relativ la cifra de afaceri) pe care aceste companii le inregistreaza in Romania in perioada 2013-2017. Practic, vorbim despre o marja operationala de aproximativ 10% pe parcursul anului 2017, ceea ce inseamna 1,42 mld RON. Deoarece aceste companii nu prea inregistreaza cheltuieli cu amortizarea (datorita specificului activitatii), putem aprecia ca profitul operational este cel mai bun proxy pentru valoarea adaugata, deci contributia la PIB.

De ce firmele din IT pot pleca foarte usor ... si o vor face!?

Atunci cand gandesc modificari fiscale asupra sectorului IT, decidentii politici trebuie sa aibe in vedere doua aspecte esentiale referioare la acest sector:

Ponderea foarte ridicata a cheltuielilor cu personalul in total cheltuieli – spre exemplu, pentru sectoarele analizate in opinia prezenta, aceasta este de 56% pe parcursul anului 2017, comparativ cu media nationala de doar 14%.

Valoarea adaugata foarte mare generata de acesti angajati  – in conditiile in care profitul operational raportat la PIB este de 10% in anul 2017, desi salariul peste dublu fata de media nationala.

Astfel, o eventuala taxare cu 10% a venitului angajatilor din acest sector, poate alimenta o presiune asupra companiilor in pastrarea angajatilor, care se pot orienta catre alte tari / pentru alte proiecte de colaborare libera (freelancer). In acest context, angajatorii o sa fie constransi sa creasca fondul de salarii cu 10% astfel incat angajatii sa castige aceeasi suma neta (in buzunar). Totusi, daca firmele din IT majoreaza fondul de salarii cu 10%, aceasta inseamna cel putin 5pp (puncte procentuale) din valoarea adaugata de 10pp. Credeti ca firmele din IT o sa sacrifice jumatate din profit pentru a proteja castigul salarial net al oamenilor? Eu nu cred, deoarece si pentru companiile respective este foarte usor sa isi mute centrul financiar al companiei (structura tip holding) in alta tara. Cine pierde daca se intampla acest lucru?

Impactul anularii stimulentelor fiscale in IT?

Daca se aplica impozitul de 10% pe venitul angajatilor din sectoarele analizate, estimez un impact fiscal pozitiv de aproximtiv 82 mil RON, avand in vedere salariul mediu brut din aceste sectoare de 11.395 RON (Aprilie 2019, cifre INS) si faptul ca sectoarele analizate inregistreaza 72.050 angajati. Totusi, daca numai 5% din companiile active in acest sector isi muta operatiunile in alta tara, economia pierde o valoare adaugata comparabila (71 mil RON). In realitate, cred ca vor pleca mai mult de 5% din companiile active in acest sector, pentru a evita injumatatirea profiturilor! Deci, cine isi asuma pariul?