Ce cred analiştii despre aprecierea leului din iunie. Creşterea expunerii investitorilor străini pe titlurile de stat în lei, dar şi intervenţiile BNR au influenţat scăderea cursului leu/euro

Autor: Claudia Medrega 12.06.2019

Leul a câştigat teren în iunie în faţa euro, cursul coborând în jurul nivelului de 4,72 lei/euro ♦ Analiştii nu şi-au schimbat estimările pentru nivelul cursului de schimb la sfârşitul acestui an, cuprinse între 4,77 - 4,85 lei/euro, considerând aprecierea leului conjuncturală.



Moneda naţională a intrat din luna iunie pe un trend de apreciere în raport cu euro, cursul de schimb coborând spre 4,72 leu/euro, la niveluri com­parabile cu cele din prima parte a lunii ianuarie.

Creşterea expunerii investitorilor străini pe titlurile de stat în lei, respectiv intrările de capi­ta­luri pe fondul randamentelor ridicate, dar şi po­sibile intervenţii ale BNR pentru a steriliza excesul de lei din piaţă, au influenţat aprecierea leului, în opinia analiştilor. Aprecierea monedei naţionale este însă „tranzitorie“, „conjunc­tu­rală“, iar tendinţa pe termen mediu este de slăbire a leului din cauza creşterii deficitului comercial şi a presiunilor inflaţioniste, mai cred economiştii.