Semne de întrebare privind nivelul cheltuielilor de personal pentru bugetari în trimestrul IV/2019

Autor: Iulian Anghel 12.06.2019

♦ Ministerul Finanţelor spune într-un document că nu are acoperire integrală pentru plata salariilor în trimestrul al patrulea din an, cere instituţiilor publice să se încadreze în bugetele repartizate şi reaminteşte ordonatorilor de credite că au posibilitatea să diminueze, potrivit legii 69/2010, unele drepturi salariale, „variabile sau facultative“, pentru a se încadra în limitele trimestriale de cheltuieli ♦ Nu mai are guvernul bani? De unde ştiu Finanţele ce va fi în T IV?

Potrivit unui document al Minis­terului Finanţelor din 17 aprilie 2019, ordonatorilor de credite din administraţie li se aminteşte că au obligaţia legală să respecte limitele bugetelor cheltuielilor de personal, un fapt ce ar părea firesc dacă documentul nu ar conţine o frază neo­bişnuită: „Ministerul Finanţelor a aprobat repartiza­rea pe trimestre conform propunerilor trans­mise, chiar dacă, din modul de re­partizare a acestora, sumele propuse pen­tru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor“. Documentul a fost publicat pe pagina de Facebook a senatorului USR Vlad Alexandrescu.

Precizările ministerului de resort vin în contextul în care Remus Borza, abia numit consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost pus pe liber, tocmai pentru că a declarat public că sectorul de stat trebuie restructurat pentru că are prea multe instituţii, prea mulţi angajaţi care sunt, pe deasupra, şi prea bine plătiţi şi cheltuieşte prea mult cu ei. Cum stă de fapt statul şi cu angajaţii, şi cu banii?

Pentru economistul Laurian Lungu, precizarea Finanţelor cum că nu ar avea bani pentru T IV nu are relevanţă, pentru că salariile sunt plătite din veniturile curente, iar T IV este departe: „Cum ştiu ei ce va fi în T IV? Din punct de vedere economic exprimarea este ciudată. Ori au în plan alte cheltuieli bugetare despre care ştiu că le va afecta fondul de cheltuieli, fie este un exerciţiu media pentru a lăsa impresia că sunt receptivi la ceea ce oamenii judecă drept derapaj“.

Dincolo de aceasta rămâne însă vechea problemă, spune Lungu. Salariile au crescut în sectorul de stat, dar nivelul de instruire al oamenilor şi eficienţa lor au rămas aceleaşi. Cheltuielile de personal au avansat la patru luni din 2019 cu 26%, an/an, şi nu mai poţi continua aşa, pe un trend descendent al economiei. Am ajuns să cheltuim 10% din PIB pe salariile la stat, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2008, anul de dinaintea crizei, arată economistul. Numărul salariaţilor plătiţi de stat a crescut din 2012, când PSD a ajuns la guvernare, de la 1.190.319 (decembrie 2012) la 1.231.089 (februarie 2019 – ultimele date). În procente înseamnă o creştere de 3,2%. Doar că volumul de cheltuieli cu personalul s-a dublat de la 40,8 miliarde de lei în 2012 la 86 de miliarde de lei în 2018. În primele patru luni din 2019 cheltuielile de personal au crescut cu 26%, an/an, după ce în 2018 au făcut un salt de 23,7% faţă de 2017. În acest ritm, cheltuielile salariale vor depăşi în acest an 10% din PIB, de la 7% din PIB în 2012. Un funcţionar public câştigă azi 4.700 de lei net, fiind a patra cel mai bine plătită categorie din economie, după sectoarele IT, intermedieri financiare şi activităţi de editare. Este adevărat că au crescut şi salariile în sectorul medical şi în cel al educaţiei, unde salarizarea era foarte jos.

„Politica lor a fost de creştere a numărului angajaţilor la stat şi de creştere a salariilor. Erau zone în care trebuia să se facă un pas - în educaţie sau în sănătate - şi unde s-au făcut chiar doi–trei paşi. Dar sunt şi alte sectoare în care creşterea de personal şi de salarii nu se justifică. Eu nu sunt favorabil unui scenariu alarmist «că, iată, vine mâine criza». Dar câd ajungi cu salariile la 10% din PIB, e o problemă. Nu se va ajunge azi la neplata salariilor, dar nu ştii ce se va întâmpla cu economia peste câţiva ani“, spune economistrul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, sunt zone în sectorul bugetar unde nu sunt suficienţi oameni şi aici este nevoie de angajări. Dar sunt sectoare unde angajaţii sunt prea mulţi: „Chiar şi în învăţământ, de pildă, numărul de copii scade an de an, nu şi numărul profesorilor. Şi cu 15 elevi în clasă, nu există o dovadă că lucrurile se îmbunătăţesc“.

♦ Cheltuielile cu personalul bugetar vor atinge 10% din PIB în 2019, cel mai înalt nivel din 2008 încoace.

♦ Din 2012 de când PSD a ajuns la guvernare, cheltuielile de personal s-au dublat de la 40,8 miliarde de lei la 86 de miliarde de lei în 2018

♦ Un funcţionar public câştigă astăzi 4.700 de lei net, fiind a patra cel mai bine plătită categorie după IT, sectorul financiar şi sectorul de editare