Un semn bun: cifra de afaceri din industrie a crescut cu mai mult de 7% în primele patru luni din 2019

Autor: Răzvan Botea 13.06.2019

Comenzile din industria prelucrătoare au crescut cu 7,6% în primele patru luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018.

Cifra de afaceri a industriei româneşti a crescut cu 7,4% în primele patru luni ale acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Unul dintre motoare a fost industria extractivă, care a crescut cu 11,3% în perioada ianuarie-aprilie 2019 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, arată datele Institu­tului Naţional de Statistică (INS).

Este un semn bun pentru in­dustrie, care reprezintă aproape un sfert din PIB-ul României, cu atât mai mult cu cât, în prima parte a anului, industria a dat semne de slăbiciune pe fondul reducerii cererii externe. Industria este cea mai importantă ramură a econo­miei româneşti cu o pondere în PIB de aproximativ 23%. Reducerea ritmului de creştere în UE s-a văzut în evoluţia producţiei industriale, care în primul semestru al acestui an a crescut cu doar 0,6%. Industria face două treimi din exporturile României. Stag­narea din Europa s-a văzut în evoluţia exporturilor, care în perioada ianuarie-aprilie 2019 au crescut cu doar 3,8% comparativ cu creşterea de 8,3% înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei  de afaceri s-au înregistrat în sectoare precum industria bunurilor intermediare – 11,5%, industria bunurilor de capital – 6,7%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată – 5,2%, dar şi în industria bunurilor de uz curent – 5,2% şi industria energetică – 3,8%.

Cifra de afaceri în industria prelucrătoare a crescut cu 7,3%. De asemenea, comenzile din acest sector au crescut în primele patru luni ale acestui an cu 7,6%, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, mai arată Statistica.

Motorul principal pentru creş­terea comenzilor din industria pre­lucrătoare a fost sectorul bu­nu­rilor de folosinţă îndelungată, în cadrul căruia comenzile au crescut cu 10,6% în perioada ianuarie-aprilie 2019, faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, comenzile din industria bunurilor de capital au crescut cu 9,5%.

Creşteri sub medie ale co­men­zilor din sectorul industriei pre­lucrătoare au fost înregistrate în industria bunurilor intermediare – 4,5% şi în industria bunurilor de uz curent – 4,1%.