Studiu: Costurile serviciilor medicale au crescut de 3 ori mai mult decât rata inflaţiei, şi vor continua să crească şi în 2020. România are cea mai optimistă prognoză de diminuare a inflaţiei medicale

Autor: Ziarul Financiar 13.06.2019

Costurile medicale au continuat să crească într-un ritm de 3 ori mai mare faţă de rata inflaţiei, până la o medie globală de 9.7% în anul 2018. O creştere similară este prognozată la nivel global pentru anul în curs şi chiar mai mare pentru anul 2020, potrivit studiului Medical Trends Around the World realizat de Mercer Marsh Benefits (MMB), realizat de Mercer Marsh Benefits (MMB).

Potrivit informaţiilor furnizate pentru Mercer Marsh Benefits de companiile de asigurări din România care au luat parte la studiu, în anul 2018, inflaţia medicală s-a menţinut la 15%, de aproape 3 ori mai mult comparativ cu rata inflaţiei generale, consemnată la nivel naţional.

În Europa, inflaţia medicală a crescut în anul 2018 cu 0.5 puncte procentuale până la o medie consemnată anul trecut de 8,1%. Din perspectiva creşterii costurilor cu serviciile medicale, România ocupă locul 4 dintre ţările Europene, după Ucraina (+23,5%), Ungaria (19,2%) şi Turcia (+15,5%).

Studiul anticipează pentru România un nivel de 10% a inflaţiei medicale în 2019, în scădere de la valoarea de 15% în 2018.

În vreme ce costurile beneficiilor medicale acordate angajaţilor continuă să crească, angajatorii au posibilitatea să optimizeze costurile prin implementarea unor programe customizate si eficiente, proiectate cu sprijinul consultanţilor şi să direcţioneze programele de beneficii către accesul la asistenţă medicală orientată spre calitate.

„Cu toate că la nivel global costurile serviciilor medicale continuă să crească, iar majoritatea asigurătorilor consideră că nivelul inflaţiei medicale fie va stagna fie va creşte, piaţa din România anticipează o diminuare a nivelului inflaţiei medicale de la 15% în 2018 la o valoare de 10% în acest an. Ca si trend de scadere, aceasta este cea mai optimistă estimare dintre ţările europene şi un semn cu privire la reaşezarea pieţei, în contextul în care anul trecut a fost marcat de o creştere fără precedent a costurilor cu serviciile medicale private din România, pe fondul modificărilor legislative care au avut loc”, spune Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania.