Preşedintele Donald Trump aduce forţa Americii în tabăra rebelilor est-europeni din UE şi atacă Germania, puterea dominantă economic şi politic în Europa. America este importantă pentru Polonia nu doar energetic şi militar, ci şi economic

Autor: Bogdan Cojocaru 13.06.2019

În 30 de ani, companiile americane au ajuns să fie cel mai mare grup de investitori străini în Polonia, susţinând acolo direct peste 200.000 de locuri de muncă.



Preşedintele polonez Andrzej Duda a obţinut aproape tot ce a vrut de la vizita sa la Casa Albă: un boost substanţial de imagine, promisiunea a încă 1.000 de soldaţi americani staţionaţi în Polonia, ca un garant al securităţii militare faţă de Rusia, şi un contract de import de gaze naturale lichefiate americane ce conferă un plus de siguranţă energetică pentru o ţară dependentă de gazele ruseşti.

Însă Polonia este doar un pion în jocul geostrategic al preşedintelui american Donald Trump. Vizita lui Duda la Casa Albă, unde primirea s-a făcut cu mare pompă, este cea de-a patra din ultimele trei luni a unui lider est-european. Preşedintele american i-a mai găzduit la Washington pe premierul Ungariei Viktor Orban, pe premierul Cehiei Andrej Babis şi pe premierul Slovaciei Peter Pellegrini. Aceştia sunt liderii ţărilor din Grupul Vişegrad, oile negre ale Uniunii Europene care pun la încercare valorile tradiţionale ale Uniunii.