Creşte apetitul pentru vacanţe, dar în străinătate: Românii au cheltuit 1,2 mld. euro în afară în primele patru luni din 2018, plus 20%

Autor: Mirabela Tiron 17.06.2019

În România, afacerile agenţiilor de turism se ridică la aproape 4 miliarde de lei



 

Românii au cheltuit pe deplasările în străinătate 1,2 miliarde de euro în primele patru luni din acest an,  sumă în creştere cu  20% faţă de perioada similară a anului anterior, arată cele mai recente date publicate de BNR şi calculele ZF. Spre comparaţie, străinii au cheltuit doar 668 de milioane  de euro în ianuarie-aprilie anul acesta, faţă de 630 milioane de euro în perioada similară a anului anterior, arată aceeaşi sursă. Balanţa din turism a înregistrat un deficit de 548 de milioane de euro.

Tot mai mulţi români îşi petrec vacanţele în străinătate, ceea ce se vede şi în traficul aeroportului Henri Coandă (Otopeni), care ar putea ajunge în acest an la 15 milioane de pasageri, faţă de 13,8 milioane de pasageri anul trecut. Cele mai mari companii aeriene, Wizz Air, Blue Air dar şi transportatorul de stat Tarom, estimau că în acest an traficul de pasageri va creşte. Doar operatorul low-cost Wizz Air, liderul pieţei aeriene, a pus în acest an la vânzare 9,5 milioane de locuri în total pe piaţa locală, faţă de 8,3 milioane de locuri anul trecut.