Deustche Bank, cea mai mare bancă din Germania, încearcă să nu se înece: Pe ultima sută de metri, vrea să creeze o ”bancă proastă” care să preia din bilanţ active toxice în valoare de 50 de miliarde de euro

Autor: Ştefan Stan 17.06.2019

Deusche Bank se pregăteşte pentru o restructurare majoră a operaţiunilor de investment banking, care ar cuprinde inclusiv crearea unei ”bănci proaste” care să deţină active de zeci de miliarde de euro. Mişcarea face parte din planul şefului Deutsche, Christian Sewing, să îndepărteze cel mai mare creditor german de sectorul investment banking-ului, potrivit Financial Times. 

Conform noului plan, noua ”bancă rea” ar urma să găzduiască sau să vândă active toxice evaluate de creditorul german la aproximativ 50 de miliarde de euro. Diviziile de investiţii ale Deutsche din afara continentului European ar urma să fie puternic afectate, sau chiar închise în întregime potrivit noi scheme, dacă decizia finală va fi una pozitivă pentru demararea restructurării.

Noul focus al băncii germane ar urma să fie pe diviziile de transaction banking şi private wealth management. 

După ce au apărut zvonurilor de restructurare, acţiunile Deutsche au crescut cu până la 3%.

”Tăierile trebuie să fie radicale. Are sens să punem activele depăşite şi neperformante într-o divizie separată. Acum avem capitalul şi libertatea prin lichiditate să facem ce este necesar. Nu aveam cum să acţionăm decisiv mai devreme pentru că am avut nevoie de timp pentru buffere”, a spus un oficial de top din partea băncii pentru FT.