Acţiunile Lufthansa scad cu peste 10% şi suferă cea mai abruptă prăbuşire din ultimii trei

Autor: Alex Ciutacu 17.06.2019

Acţiunile Deutsche Lufthansa au suferit luni cea mai abruptă prăbuşire din ultimii trei ani după ce compania a anunţat că se teme de modul în care profiturile companiei vor fi afectate în 2019 de „războiul preţurilor” din Europa, potrivit Bloomberg.

Luni la ora 15.30, acţiunile Lufthansa se tranzacţionau la 15,7 euro, în scădere cu 11% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare bursieră de peste 7,4 miliarde dolari. Per total acţiunile operatorului au scăzut cu circa 20% de la începutul anului.

O luptă care se desfăşoară în toată piaţa operatorilor aerieni din Europa a forţat Lufthansa să îşi reducă estimările de profit pentru 2019, potrivit unui anunţ lansat de operator duminică.

Compania a dat vina pe veniturile scăzute înregistrate de braţul low-cost al companiei, Eurowings, adăugând că piaţa rămâne „plină de provocări” cel puţin până la finalul anului. Lufthansa a anunţat că se aşteaptă la o marjă de profit de 5,5%-6,5% pentru 2019, în scădere faţă de estimările anterioare de 6,5%-8%.

Operatorii europeni se confruntă cu problema profitului scăzut în contextul în care au rămas cu multe locuri neocupate atât pe curse turistice cât şi pe curse business.

În ciuda prăbuşirii unor operatori precum Air Berlin, Monarch şi Wow Airlines, precum şi a altor jucători din piaţă, încă există prea multe avioane care zboară în prea multe destinaţii cu locuri libere.

Operatorii low-cost care activează în Germania au scăzut preţurile cu circa o zecime în ultimele luni, potrivit unui raport guvernamental.