Pesta porcină africană face prăpăd în fermele de porci din China, iar şocurile vor ajunge în Europa de Est, unde preţurile vor creşte. România, care importă porc pentru a acoperi consumul, are deja cea mai mare inflaţie din UE

Autor: Bogdan Cojocaru 18.06.2019

Pesta porcină africană face ravagii în China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, iar efectele prăpădului se vor simţi în întreaga lume, de la diminuarea puterii de cumpărare a chinezilor şi la accelerarea inflaţiei în lumea emergentă, inclusiv în Europa de Est, la reducerea exporturilor de soia şi alte plante furajere. Însă dezastrul creează şi oportunităţi de afaceri.

Din cauza pestei porcine, populaţia de porci a Chinei a scăzut cu 21%, sau cu aproape 73 de milioane de unităţi, din martie anul trecut până în aprilie anul acesta, potrivit statisticii oficiale. Însă executivii producătorilor de carne din SUA estimează că a doua economie ca mărime din lume a pierdut între 150 de milioane şi 200 de milioane de porci de când a fost raportată pentru prima dată epidemia, în august 2018, scrie MarketWatch. Spre comparaţie, pierderile echivalează cu întreaga producţie a Uniunii Europene. Analiştii au calculat că anul acesta ar putea muri sau ar putea fi sacrificaţi 200 de milioane de porci în China din cauza pestei, notează Forumul Economic Mondial. Epidemia pare să fi scăpat de sub control şi influenţează economia locală şi piaţa internaţională, având în vedere că  China consumă jumătate din producţia globală de carne de porc. Importurile chineze de carne de porc ar putea creşte anul acesta cu 41%, faţă de anul trecut, chiar dacă consumul local se diminuează cu 9% în această perioadă. Importurile vor avea efecte asupra inflaţiei, iar inflaţia accelerată afectează puterea de cumpărare a populaţiei. Acest lucru poate reprezenta o frână în plus pentru o economie care deja încetineşte mai mult decât ar vrea guvernul. China este o verigă importantă în fluxul comercial global. Ministerul agriculturii chinez estimează o creştere a preţurilor cărnii de porc cu 70% în a doua jumătate a acestui an. Alimentele s-au scumpit deja cu 6,1% în aprilie în ritm anualizat, ducând inflaţia generală la maximul ultimelor şase luni. În luna mai, alimentele s-au scumpit cu 7,7%, iar analiştii cred că majorările vor continua. Preţurile cărnii de porc au crescut cu peste 18%. Pesta porcină, răspândită în toate provinciile chineze, nu este singurul vinovat pentru scumpiri. Fructele sunt din ce în ce mai rare în supermerketuri, iar o omidă distruge culturile de porumb, notează CNBC. Lanţul de aprovizionare cu alimente al Chinei este serios perturbat, ceea ce se va vedea în lanţul de aprovizionare internaţional.

„Va exista un impact macroeconomic al bolii“, spune Even Pay, analist specializat în agricultură la China Policy, o firmă de consiliere din Beijing. „Preţurile alimentelor, şi nu doar cele ale cărnii de porc, ci şi ale cărnii de pasăre sau ale oricărui produs ales de consumator ca înlocuitor, vor fi mai mari în umătorii 1-2 ani. Impactul va fi simţit disproporţionat de săraci şi de clasa de mijloc.“ Având în vedere rolul uriaş al Chinei în economia globală, consecinţele pestei porcine se vor simţi pe pieţele internaţionale în condiţiile în care cererea din China pentru furaje pentru porci, adică cereale şi soia, scade, iar cererea pentru carne creşte, a explicat Pay.

Analiştii de la Rabobank prezic că pierderile cauzate de epidemie pe piaţa chineză a cărnii nu vor putea fi acoperite nici dacă consumatorii aleg alte surse de carne, iar importurile de pe pieţe precum SUA, Europa şi Brazilia cresc. Ei prezic un deficit de carne de porc  în China de 10 milioane de tone anul acesta, scrie cotidianul japonez Nikkei, foarte critic la adresa economiei şi politicilor chineze.

„Dacă epidemia se răspândeşte şi devine mai gravă, va avea o contribuţie notabilă la inflaţia din alte state asiatice şi în Europa de est“, spune James Swanston, analist la Capital Economics, citat de CNBC. El a calculat că dacă preţurile cărnii de porc cresc cu 15%, preţurile de consum din alte pieţe emergente se vor majora şi ele cu circa 0,3 puncte procentuale. Majorări recente de preţuri au contribuit la creşterea inflaţiei cărnii de porc pe pieţele emergente cu până la 15%, notează Swanston. El a făcut referire la Taiwan, Cambodgia, Vietnam, Rusia, Polonia şi România, economii unde carnea de porc are o pondere mare în indicele preţurilor de consum - de circa 2%. În alte state emergente, ponderea este mai mică de 1%, în timp ce în China este de 3,5%. România are deja cea mai mare inflaţie din UE. Pesta porcină ameninţă şi alte ţări asiatice. Strategii de la Rabobank estimează că Vietnamul, care şi-a mobilizat armata pentru a lupta cu boala, va pierde 10% din producţia de porci. Virusul a fost confirmat în Hong Kong, Cambodgia şi Mongolia. Thailanda, Myanmar, Laos şi Coreea de Sud sunt în alertă.

În încercarea de a preveni o posibilă penurie de carne, guvernul de la Beijing pregăteşte deschiderea pieţei pentru noi surse de carne importată, potrivit Asociaţiei Chineze a Cărnii, scrie Bloomberg. Astfel, China ar putea ridica restricţiile pentru carnea de bivol din India, pentru vaci şi oi vii din Mongolia şi pentru carne de porc din Rusia. De asemenea, China caută să grăbească reluarea importurilor de carne de vită din Marea Britanie, de unde primele livrări sunt aşteptate în 2020. Spre China se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor de produse din carne de porc din UE. Ponderea este de 41% în perioada ianuarie-martie 2019, iar cantitatea este în creştere cu 26%, potrivit datelor Comisiei Europene. În această perioadă, exporturile către Vietnam aproape că s-au dublat. Statele europene cu cele mai mari exporturi de carne de porc sunt Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Belgia şi Polonia.

În România, cel mai mare producător de porci este Smithfield, companie deţinută de un grup chinez. România, care se confruntă şi ea cu focare de pestă porcină, a importat anul trecut cu 40% mai multă carne de porc decât în anul anterior. În Finlanda, epidemia din Asia este o veste bună: producătorul de carne Atria estimează că exporturile către China se pot dubla anul acesta.

Pentru exportatorii de soia, agravarea epidemiei chineze este o veste proastă: în luna mai, importurile de soia ale Chinei s-au prăbuşit cu 24%. China cumpără jumătate din soia tranzacţionată anual.