Anul 2018 la bursă: o singură listare, o vânzare norocoasă şi multe, multe întrebări fără răspunsuri

Autor: Liviu Popescu 18.06.2019

Pentru prima dată de când este realizat Top Tranzacţii, în top 10 al celor mai mari achiziţii şi fuziuni figurează două operaţiuni în care în dreptul cumpărătorului este o companie românească: Dedeman. Una din achiziţii a fost realizată la bursa românească.



Bursa românească a avut în 2018 o singură listare prin vânzarea de acţiuni, respectiv vinăriile Purcari în urma unei oferte iniţiale (IPO) de 186 mil. lei, a trecut prin primul eşec al unei oferte secundare (SPO) din 2014 încoace - Alro Slatina, şi în doar câteva ore dintr-o singură şedinţă din decembrie a pierdut tot câştigul de pe parcursul anului ca urmare a Ordonanţei 114, adoptată fără dezbatere şi fără analiză.

Anul 2018 a fost unul al extremelor în contextul în care bursa românească atingea în primăvară maximul ultimilor zece ani, pentru ca ulterior într-o singură şedinţă din decembrie să treacă pe minus de la începutul anului ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă care taxează companiile din telecom, pe cele din energie şi băncile şi loveşte dur şi în Pilonul II de pensii private, cel mai mare investitor de la bursa românească.