Viorica Dăncilă contrazice opoziţia: Datoria publică a scăzut de la 37% la 34% din PIB. „Mulţi români au reuşit să îşi cumpere o casă şi o maşină”

Autor: Diana Grigore 18.06.2019

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că datoria publică a României nu a crescut, aşa cum admite Opoziţia. Premierul a afirmat că în realitate datoria publică a ţării a scăzut de la 37.3% din PIB la 34.9% din PIB.

„Mă voi referi în continuare şi la alte neadevăruri pe care le-aţi trecut în moţiunea de cenzură. Unul dintre ele este că am fi crescut pe datorie. Dacă datoria ar fi atât de mare pe cât spuneţi dumneavoastră, s-ar vedea în deficitul bugetar, care în guvernarea noastră nu a depăşit pragul de 3% admis la nivelul Uniunii. Apoi, ar trebui să admiteţi că această datorie, pe care o tot invocaţi, reprezintă în cea mai mare parte refinanţarea unor împrumuturi proaste, pe termen scurt, pe care le-aţi făcut când eraţi la guvernare. În realitate, datoria publică a scăzut de la 37,3% din PIB la 34,9% din PIB. Suntem la mai puţin de jumătate din nivelul de îndatorare din Uniunea Europeană. Avem în prezent o datorie de 34,9% din PIB, faţă de media europeană de 80% din PIB. Avem a patra cea mai mică datorie netă din PIB la nivelul Uniunii. Asta e realitatea. Aţi trecut în moţiune că prin modificările făcute de acest Guvern, au crescut facturile la energie. Total fals. Vă reamintesc că am luat măsuri pentru a le asigura românilor tarife corecte şi suportabile pentru energia electrică şi gaze naturale”, a declarat Viorica Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Premierul a afirmat că în doi ani şi jumătate de guvernare a PSD-ALDE „mulţi români au reuşit să îşi cumpere o casă şi o maşină”. Premierul a contrazis, de asemenea, Opoziţia, susţinând că investiţiile publice au fost majorate cu 10% în primele cinci luni ale anului.

„În doi ani de guvernare PSD-ALDE, veniturile tuturor lucrătorilor români s-au majorat cât în toată perioada 2007-2016, iar avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor 10 ani. Această Guvernare nu lasă pe nimeni în urmă. În guvernarea PSD-ALDE, numărul românilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială a scăzut considerabil. Veniturile bugetare suplimentare din perioadă guvernării PSD-ALDE sunt mai mari decât în toată perioada 2008-2016. Sunt date care arată că românii o duc mai bine. Nu o spun eu. O spune Eurostat. Probabil veţi insista că sunt nişte date statistice. Dar să ştiţi că în spatele acestor cifre sunt oameni, cetăţeni care au reuşit în această guvernare să îşi cumpere o casă – o arată dezvoltarea sectorului imobiliar. Sunt mulţi români care au reuşit în aceşti doi ani şi jumătate să îşi cumpere o maşină. O dovedeşte creşterea explozivă a numărului de înmatriculări auto. Sunt multe familii care pot oferi o şansă mai bună copiilor lor. Sunt mulţi seniori care nu mai sunt nevoiţi să aleagă între alimente şi medicamente, pentru că le-au crescut pensiile, iar preţurile pentru multe medicamente au scăzut”, a declarat Viorica Dăncilă, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură din plen.

Ea a afirmat că Guvernul PSD-ALDE trebuie să îşi continue mandatul: „Sunt în continuare multe lucruri de făcut pentru dezvoltarea României, creşterea veniturilor românilor, pentru prosperitatea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă îndeosebi în mediul rural. Tocmai de aceea, acest Guvern are toată determinarea să îşi continue mandatul”.

Premierul a precizat că în doi ani şi jumătate de la preluarea guvernării PSD-ALDE investiţiile publice au crescut, iar în primele cinci luni s-au majorat cu peste 10%.

„Ne acuzaţi de lipsa investiţiilor. O vorbă goală, la care eu răspund cu date concrete. În primele cinci luni ale anului investiţiile publice s-au majorat cu peste 10%. Investiţiile totale în economie s-au majorat cu 5,7%, situând România printre primele ţări din Uniunea Europeană la acest capitol. Anul trecut am avut investiţii de 5,1 miliarde lei pentru obiective cu impact major în economie, iar în 2019 vă asigur că vom depăşi acest prag. În acest an, am prevăzut în buget peste 10 miliarde euro pentru investiţii publice, îndeosebi pentru infrastructură, educaţie, sănătate. Iar din fonduri europene avem la dispoziţie încă 800 milioane euro pentru investiţii prin patru programe operaţionale. Ne propunem ca în acest an să reabilităm şi să modernizăm 280 de unităţi medicale şi 35 de unităţi de primiri urgenţe”, le-a spus Dăncilă partidelor de opoziţie, semnatare ale moţiunii de cenzură.

Şeful Executivului a susţinut că pensiile au crescut din ianuarie 2017.

„O altă minciună pe care o răspândiţi şi pe care am văzut-o şi în textul moţiunii, este că Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a mări pensiile de la 1 ianuarie 2019. Vă rog să încetaţi cu această mare ipocrizie. Începând din 2017, pensiile s-au mărit în avans faţă de termenul legal. Înţeleg că vă e greu să pricepeţi. E normal, dumneavoastră sunteţi cei care aţi tăiat veniturile românilor, aşadar, nu puteţi să înţelegeţi creşterile. Dar vă reamintesc eu. Am majorat pensiile în ianuarie 2017, cum prevedea legea. Dar în acelaşi an, în iulie 2017 le-am majorat a doua oară, în avans faţă de 1 ianuarie 2018. La fel, anul trecut, la 1 iulie am majorat în avans faţă de 1 ianuarie 2019. Iar majorarea care urmează de la 1 septembrie în acest an nu e o întârziere faţă de ianuarie 2019, ci o creştere în avans faţă de ianuarie 2020”, a precizat Dăncilă, în plen.

Ea a vorbit şi despre proiectele din educaţie.

„Am creat cadrul legal pentru ca Fondurile de pensii administrate privat, din Pilonul II, să poată investi în proiectele de parteneriat public privat. Am demarat programul " Investim în Copii, investim în viitor" pentru construcţia a 2.500 grădiniţe cu profil sportiv, în regim privat. Săptămâna aceasta încep înscrierile în Programul de dezvoltare a infrastructurii în toate staţiunile balneare de interes naţional, prin care autorităţile din administraţia publică locală şi companiile private primesc finanţare nerambursabilă totală de 80 milioane euro până la sfârşitul anului. Spuneţi că e nevoie de investiţii străine, dar criticaţi instrumentul pe care l-am creat pentru a atrage astfel de investiţii. Mă refer la Parteneriatul Public Privat, unde am aprobat 22 se proiecte strategice de investiţii”, a susţinut Dăncilă.

Parlamentarii dezbat, la ora transmiterii acestei ştiri, moţiunea de cenzură la adresa guvernului Dăncilă. La finalul dezbaterii moţiunea va fi votată. Pentru ca aceasta să treacă sunt necesare 233 de voturi din totalul de 465 parlamentari.