Manfred Leitner a renunţat la mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, funcţie preluată de Thomas Gangl

Autor: Roxana Rosu 18.06.2019

Manfred Leitner a renunţat la funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, precum şi la cea de vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial şi de Nominalizare al companiei, în locul lui fiind numit Thomas Gangl. 

”In conformitate cu prevederile art. 1537 aliniatul (1) din Legea societatilor nr. 31/1990 si ale art. 17.4 din Actul Constitutiv al OMV Petrom, Thomas Gangl a fost numit membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere şi Vicepresedinte al Comitetului Prezidenţial şi de Nominalizare al OMV Petrom, începând cu data de 1 iulie 2019 şi până la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor”, se arată într-un anunţ al companiei publicat la BVB.

Thomas Gangl a absolvit studii de inginerie mecanică la Universitatea Tehnică din Viena şi de asemenea inginerie mecanică la Universitatea Salford (Manchester). El şi-a început cariera la OMV în 1998 în calitate de inginer de procese la Rafinăria  Schwechat, unde a deţinut mai multe poziţii de conducere de-a lungul anilor.

Din anul 2016, Thomas Gangl a ocupat poziţia de Vicepreşedinte Senior al Unităţii de Afaceri Rafinare & Petrochimie, fiind responsabil de toate cele trei rafinării ale OMV.

Incepând cu 1 iulie 2019, Thomas Gangl va deveni Membru al Directoratului OMV Aktiengesellschaft, responsabil de Operaţiunile de Rafinare & Petrochimie.

Plecarea lui vine după ce, în luna martie, Johann Pleininger, membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) din 2013, a demisionat din funcţie. 

Capitalizarea bursieră a Petrom este de 21 mld. lei, după ce de la începutul acestui an acţiunile Petrom au crescut cu 28%, pe fondul unor tranzacţii de peste 384 mil. lei.

Compania este controlată de austriecii de la OMV, cu o participaţie de 51%, urmată de o deţinere de peste 20% din partea statului român. Recent, în septembrie, Fondul Proprietatea (FP) a vândut 2,56% din compania petrolieră OMV Petrom (SNP) pentru 400 mil. lei, acesta ajungând la o deţinere de sub 10%.