Bursele lumii zburdă după ce Banca Centrală Europeană ia în calcul micşorarea dobânzilor de referinţă

Autori: Dragoş Dinu , Mediafax 18.06.2019

Bursele din întreaga lume au luat avânt marţi după-amiază, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat că BCE ia în calcul relaxarea politicii monetare, fapt care a alimentat şi mai mult aşteptările unor noi măsuri de stimulare a economiei europene, fie prin oferirea mai multor stimultente, fie prin achiziţii, scrie Bloomberg.

Indicele european Stoxx 600 a crescut în timpul şedinţei de marţi după-amiază cu 1,3%. Pieţele asiatice au crescut şi ele în mare parte- indicele Hang Seng al Hong Kongului adăugând 0,7%, în timp ce indicii japonezi au intrat pe roşu.

Într-un discurs rostit la simpozionul anual al BCE, desfăşurat în oraşul portughez Sintra, Mario Draghi a declarat că există "spaţiu considerabil" pentru prelungirea din nou a programului de relaxare cantitativă în valoare de 2.600 de miliarde de euro. Preşedintele BCE a sugerat că pe termen scurt limita inflaţiei ar putea fi stabilită peste nivelul de 2%.

Preşedintele american Donald Trump l-a acuzat marţi pe Mario Draghi de manipularea monedei euro, potrivit Financial Times.