​Acţiunile MoneyGram se apreciază cu peste 100% pe fondul unui anunţ de colaborare cu compania de blockchain Ripple

Autor: Tibi Oprea 18.06.2019

Acţiunile MoneyGram (MGI) se apreciau marţi pe Nasdaq, la ora redactării acestei ştiri, cu circa 107% în contextul în care compania de transfer de bani a anunţat luni la prânz că a încheiat o înţelegere cu compania de blockchain Ripple (XRP) care implică o investiţie de până la 50 de milioane de dolari, la preţuri de aproximativ trei ori mai mari decât preţul de închidere al acţiunilor MGI, prin care MoneyGram va folosi moneda virtuală pentru a gestiona transferurile transfrontaliere de fonduri digitale timp de cel puţin doi ani în cadrul acordului, potrivit Market Watch.

Ripple a fost de acord să cumpere acţiuni nou emise de MoneyGram în valoare de 30 de milioane de dolari la preţul de 4,1 dolari pe acţiune cu posibilitatea de a cumpăra alte acţiuni în valoare de 20 de milioane de dolari la preţul minim de 4,1 dolari pe acţiune.

Acţiunile MoneyGram au închis şedinţa de tranzacţionare de luni la preţul de 1,45 dolari pe acţiune, însă preţul acţiunilor a explodat imediat după anunţ. În post-tranzacţionare, preţul acestora a crescut cu mai mult de 150%, la circa 4 dolari pe acţiune.

Pe de altă parte, preţul unei monede Ripple (XRP) a crescut cu peste 5% imediat după anunţul de colaborare.

MoneyGram a trecut printr-o perioadă dificilă după ce autorităţile americane au blocat vânzarea companiei, în schimbul a 1,2 miliarde de dolari, către Ant Financial, o companie chineză de servicii financiare condusă de Alibaba Group Holding. Astfel, acţiunile MoneyGram au scăzut cu 80% în ultimul an, perioadă de timp în care indicele S&P 500 a crescut cu 3,9%.

MoneyGram a declarat luni într-un anunţ că este aproape de refinanţarea unui credit şi de a obţine o facilitate de credit revolving în urma investiţiei. Potrivit celor mai recente declaraţii financiare, compania însumează datorii totale de circa 900 de milioane de dolari.

Pentru Ripple, înţelegerea îi oferă şansa de a demonstra că tehnologia blockchain pe care o foloseşte poate duce la scăderea timpului şi costurilor implicate în transferul internaţional de bani, după ce a efectuat teste cu MoneyGram încă de la începutul anului 2018. Ripple susţine că această tehnologie este mai rapidă şi mai ieftină. În anunţ, este specificat faptul că transferurile tradiţionale pot dura până la o oră şi costă până la 30 de dolari, în timp ce produsul xRapid poate efectua tranzacţiile în două-trei secunde şi la un cost mai mic decât un penny.

Şi criptomoneda Ripple s-a lovit de diverse încercări de la începutul anului 2018, în cursa de acaparare a zonei monedelor virtuale, în faţa rivalului Bitcoin. La acel moment, Ripple se tranzacţiona la peste 3 dolari pe monedă, în timp ce înainte de anunţul de luni, aceasta se tranzacţiona la mai puţin de 43 de cenţi, pentru a creşte apoi la 46 de cenţi.