Cel mai scump aur la Bucureşti din 2012 încoace. De la începutul anului 2019, metalul preţios are plus 8,7%

Autori: Liviu Popescu , Tibi Oprea 19.06.2019

„Este foarte important ce decide Fed mâine seară. Dacă presemnalizează tăieri ale dobânzii în iulie, metalele preţioase ar putea fi susţinute, în primă fază.“



Banca Naţională a României a cotat marţi gramul de aur la 182,6 lei, cel mai ridicat preţ din 2012 încoace, în contextul în care metalul preţios s-a apreciat pe plan extern în faţa dolarului american ca urmare a aşteptărilor ca Rezerva Federală a SUA să diminueze dobânzile anul acesta.

Dobânzile scăzute reduc din atractivitatea unei monezi, în acest caz dolarul american, iar la accelerarea preţului gramului de aur la Bucureşti s-a adăugat şi faptul că dolarul american s-a apreciat în faţa leului românesc. BNR cotează gramul de aur în funcţie de cotaţiile de pe plan extern (uncie - dolar american), iar ulterior în funcţie de paritatea dolar american - leu. „Aurul este în creştere pe pieţele internaţionale, dar acolo nu atinge vârfuri multianuale (încă). La Bucureşti este efectul dublu al aprecierii recente a aurului în dolari şi al dolar - leu în creştere pe un trend al ultimilor ani. De unde provine apetitul investitorilor? Simplu: dobânzi în scădere (remunerare mai slabă a plasamentelor financiare cu venit fix, diminuare a costului de oportunitate al deţinerii de aur) şi frica asociată războiului comercial dintre SUA şi China (în primul rând dar nu numai) şi tensiunilor geopolitice“, spune Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.