Cum va funcţiona sistemul de tranzacţionare cu moneda virtuală lansată de Facebook

Autor: Mihai Draghici 18.06.2019

Compania Facebook a prezentat marţi detalii despre Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, comentează secţiunea Alphaville a Financial Times.

"După luni de speculaţii, Facebook a dezvăluit în sfârşit detalii despre un serviciu de criptomonedă care ar putea deveni o provocare. Este vorba de un fond de tranzacţionare care utilizează un sistem criptografic de tip blockchain pentru a neutraliza impactul de a intra pe piaţă fără licenţă şi pentru a ascunde influenţa disproporţionată a Facebook, cu speranţa că acesta va deveni eventual un sistem digital mondial de rezervă", argumentează editorialistul Izabella Kaminska, analizând sistemul de tranzacţionare.

1. Moneda lansată se numeşte Libra, posibil o referire etimologică la lira sterlină.

2. Asociaţia Libra va include orice entitate care are suficiente active în moneda virtuală. Pentru început, toţi membrii fondatori au avut contribuţii de câte zece milioane de dolari pentru a intra în sistem. Printre membrii fondatori se numără Visa, Mastercard, Spotify, PayPal, Uber, Lyft şi Vodafone.

"Nu vă concentraţi atenţia asupra celor care fac parte din reţea, ci asupra celor care nu fac parte: în principal, Apple, Amazon, Google şi toate băncile", notează editorialistul.

3. Asociaţia Libra va fi o entitate non-profit cu sediul în oraşul elveţian Geneva, dar activele monedei vor fi distribuite în sistemul global.

4. Pentru a proteja utilizatorii de conflicte de interes privind datele, Facebook a creat o filială numită Calibra, prin care vor fi oferite toate serviciile financiare asociate monedei Libra.

5. Activele reţelei Libra vor fi alcătuite din depozite bancare (formate din diverse monede) şi din garanţii guvernamentale cu riscuri reduse. Însă apar întrebări de genul: Care vor fi partenerii Libra? Ce se va întâmpla cu dobânzile aferente clienţilor? Ce tip de personal va angaja Libra pentru administrarea sistemului? Ce garanţii de securitate vor exista?