Guvernul României vrea să lanseze mult aşteptata licitaţie pentru reţeaua naţională 5G în ultimul trimestru din 2019. Chinezii de la Huawei nu vor avea interdicţie

Autor: Alex Ciutacu 19.06.2019

Guvernul României plănuieşte să lanseze licitaţia pentru reţeaua naţională 5G în trimetrul patru din acest an, potrivit unei declaraţii făcute de ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu într-un interviu pentru publicaţia americană Bloomberg.

Licitaţia va fi deschisă pentru toată lumea, inclusiv pentru companiile care utilizează echipamentele Huawei Technologies, spune Petrescu.

„Investiţiile necesare în noua tehnologie sunt extrem de ridicate şi trebuie să ţinem cont de acest lucru şi să facem licitaţia cât mai atractivă posibil”, notează ministrul Alexandru Petrescu.

Administraţia Trump le-a cerut aliaţilor săi să interzică prezenţa tehnologiilor Huawei la licitaţiile pentru reţelele 5G, în baza unor acuzaţii că guvernul chinez ar folosi tehnologiile companiei pentru spionaj.

În timp ce controversa le-a permis unor rivali europeni ai Huawei precum Nokia şi Ericsson să primească mai multe comenzi, în ţările est-europene avertismentul lui Trump nu a fost luat în considerare.

Ungaria lansează deja licitaţia 5G luna viitoare şi consideră Huawei un „partener strategic”, potrivit guvernului de la Budapesta.

Piaţa telecom din România, dominată de Orange, Vodafone, Telekom România şi Digi Communications, a fost afectată începând cu finalul anului trecut de „taxa pe lăcomie” impusă pe mai multe industrii.

Ministerul Comunicaţiilor lucrează în acest moment pentru a reduce impactul taxei, iar noua formă a OUG 114 ar putea fi aprobată de guvern în următoarele două săptămâni, spune Petrescu.