Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene anunţă că ar putea lansa un nou program de achiziţie de obligaţiuni

Autor: Alex Ciutacu 19.06.2019

Un nou program de cumpărare de obligaţiuni ar putea fi o opţiune în cazul în care inflaţia în regiune nu se menţine în ţinta propusă, spune Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu cu CNBC.

Economiile lumii sunt cu ochii pe Banca Centrală Europeană după ce preşedintele Mario Draghi a anunţat săptămâna aceasta că dacă situaţia economică se deteriorează în continuare în următoarele luni, banca ar putea anunţa noi stimuli.

„Avem mai multe instrumente la dispoziţie. Putem face operaţiuni de refinanţare, iar un nou program de achiziţie de obligaţiuni ar putea fi unul dintre instrumente”, a declarat Luis de Guindos pentru CNBC.

BCE crede că încetinirea creşterii economice din Europa se va menţine pe termen scurt, în parte din cauza factorilor geopolitici şi a conflictului comerical iniţiat de preşedintele american Donald Trump, care pune presiune pe exporturi şi pe sectorul de producţie – doi factori cheie de creştere pentru zona euro.

Banca Centrală Europeană este un jucător cheie în special de la criza datoriilor suverane din 2011. De atunci, BCE a anunţat o serie de măsuri pentru a creşte inflaţia şi pentru a asigura stabilitatea preţurilor. Printre aceste măsuri s-au numărat reduceri de dobânzi, achiziţii de obligaţiuni corporative şi guvernamentale, şi împrumuturi mai ieftine către bănci.

În a doua jumătate a anului 2018, BCE a decis să renunţe treptat la o serie de stimuli, în contextul în care perspectivele economice ale regiunii au început să îşi revină.

Cu toate acestea, recenta poziţie a BCE-ului arată că ar fi prea devreme pentru a renunţa la stimuli.