AmCham: Jumătate dintre executivii companiilor nu au identificat nicio măsură a statului benefică pentru mediul de afaceri românesc în 2018 şi 2019

Autor: Răzvan Botea 20.06.2019

Un studiu al AmCham (Camera de Comerţ Americană în România) privind calitatea climatului investiţional din România, relevă faptul că jumătate dintre executivii companiilor nu au identificat nicio măsură a statutlui român care să fi fost benefică pentru mediul de afaceri.

Restul de 50% dintre companii au apreciat măsuri ale guvernanţilor precum păstrarea cotei unice de impozitare sau reducerea cotei de TVA din turism.

De asemenea, executivii sondaţi consideră că principalul avantaj competitiv al României este potenţialul de creştere (87%), urmat îndeaproape de calitatea de membru UE (78%).

„Capitalul uman joacă un rol important in continuare în evaluarea competitivităţii climatului investiţional din România, însa este pe un trend descendent din cauza modificărilor demografice şi sistemul educaţional din Romania, care este într-o conitnuă reformă. Principala ancoră de stabilitate a României este Uniunea Europeană”, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham, în cadrul evenimentului de prezentare a sondajul.

La sondaj au participat 120 de companii din cei 440 de membri Amcham, dintre care 68% au cifră de afaceri mai mare de 5 mil. dolari. Sondajul a urmărit precepţia companiilor privind mediul de afaceri din România în 2018 şi 2019, dar şi perspectivele de viitor. Principalele îngrijorări ale companiilor rămân infrastructura de transport, de sănătate, educaţională, etc., dar şi instabilitatea mediului politic şi fiscal, lipsa investiţiilor publice şi stabilitatea macroeconomică.