Islanda se pregăteşte pentru o recesiune puternică după ce turismul s-a prăbuşit

Autor: Alex Ciutacu 23.06.2019

Islanda se pregăteşte pentru o recesiune puternică după ce turismul s-a prăbuşit, anunţă Mar Gudmundsson, guvernatorul băncii centrale, citat de Bloomberg.

„Suntem pregătiţi pentru posibilitatea unei recesiuni mai adânci, iar cifrele pe care le vedem cu privire la turism ne rată că acest lucru este din ce în ce mai aproape. Cifrele din turism au scăzut la nivelul din 2016, iar asta ar putea avea un efect semnificativ asupra sectorului imobiliar, dar sperăm să ieşim din acest impas până la începutul anului viitor”, transmite Mar Gudmundsson într-un interviu din Dubrovnik, Croaţia.

Falimentul operatorului aerian low-cost Wow Air a trimis o undă de şoc către economia islandeză, determinând banca centrală să reducă dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual până la 4%. În acel moment, banca centrală a anunţat că economia s-ar putea contracta cu 0,4% în 2019.

„Nu am fost niciodată în istorie atât de bine pregătiţi pentru situaţii dificile aşa cum suntem acum. Avem spaţiu de decizii monetare”, spune Gudmundsson.