Investitorii americani aplaudă poziţia Fed: Bursele americane deschid şedinţa de tranzacţionare la maxime istorice după şedinţa de politică monetară a băncii centrale

Autor: Alex Ciutacu 20.06.2019

Indicii bursieri S&P 500 şi Dow Jones au atins maxime istorice astăzi după ce şedinţa de politică monetară a băncii centrale americane, în care Fed-ul a dat de înţeles că ar putea lua noi măsuri de reducere a dobânzilor chiar şi luna viitoare, potrivit Financial Times.

Performanţa burselor vine după o evoluţie de tip raliu a obligaţiunilor guvernamentale, titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani ajungând la randamente de sub 2% pentru prima dată înultimii trei ani.

La scurt timp după deschiderea şedinţei de tranzacţionare, indicele S&P 500 a înregistrat un avans de 1% până la un maxim istoric de 2.954,20 puncte, depăşind nivelul de 2.945,83 puncte din 30 aprilie. Astfel indicele este în creştere cu 17,8% de la începutul anului.

Indicele industrial Dow Jones a crescut cu 0,9%, depăşind maximul record din 23 aprilie, ajungând astfel la un nou maxim de 26.761,01 puncte.

Indicele Nasdaq, al companiilor din tehnologie, a crescut cu 1% - dar rămâne totuşi cu 1,2% sub maximul record din data de 3 mai.

„S&P deschide la maxim record”, a scris preşedintele american Donald Trump pe contul său de Twitter.

Miercuri, banca centrală americană (Fed) a prezentat o poziţie favorabilă pentru investitori, anunţând că are loc de măsuri de politică monetară dacă acestea vor fi necesare. Fed-ul a dat de înţeles că ar putea reduce dobânzile chiar de luna viitoare pentru a elimina presiunea de pe creşterea economică. 

Astfel, decizia se aseamănă cu poziţia Băncii Centrale Europene cu privire la politica monetară – încât Mario Draghi, preşedintele BCE a dat de înţeles că ar putea relansa programul de achiziţie de titluri de stat dacă inflaţia şi creşterea economică nu se îmbunătăţesc.