Este oficial. Eximbank a semnat acordul cu National Bank of Greece pentru achiziţia Băncii Româneşti, o premieră pe piaţa bancară românească: o bancă de stat să preia o bancă privată. Tranzacţia va duce Eximbank în top 10 instituţii financiar-bancare din România. Valoarea tranzacţiei: între 250-350 mil. euro

Autori: Petriana Condrut , Mediafax 20.06.2019

EximBank şi National Bank of Greece au semnat acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească, în urma tranzacţiei EximBank urmând să activeze pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX. 

Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România.

”Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar majoritar al EximBank, a crezut de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui demers care, iată, vine să încununeze preocuparea permanentă a autorităţilor române de întărire a prezenţei, a rolului şi a impactului sistemic al băncilor cu capital de stat pe piaţa bancară locală. Avem încredere că noua entitate va acţiona ca un factor important de susţinere a creşterii economice a ţării prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a spus Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice.

”Sunt încântat să anunţăm această tranzacţie care creează o bancă românească de referinţă ce va pune în valoare atât experienţa Băncii Româneşti pe segmentul de retail banking, cât şi abilitatea demonstrată în timp de EximBank de a susţine mediului de afaceri local. De la înfiinţare, în urmă cu 27 de ani, EximBank s-a reinventat şi s-a modenizat permanent pentru a ţine pasul cu evoluţia sistemului bancar şi cu cerinţele din ce în ce mai sofisticate ale clienţilor, iar acest moment reprezintă fără discuţie un reper major în istoria băncii”, a spus Traian Halalai, Preşedintele Executiv al EximBank (foto jos).

Finalizarea tranzacţiei aşteaptă îndeplinierea tuturor cerinţelor de reglementare aplicabile.

J.P. Morgan Securities plc a acţionat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacţiei. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internaţional, iar Bulboacă&Asociaţii SCA a asigurat asistenţa juridică pe plan local.

National Bank of Greece încearcă de mai bine de trei ani să vândă Banca Românească, ca parte a unei înţelegeri făcute pe plan internaţional după criza din Grecia, de a renunţa la operaţiunile internaţionale.

Deşi deţin Banca Românească de la începutul anilor 2.000, în 15 ani grecii nu au reuşit să o aducă în top 10. 

Ironia face ca la începutul crizei, în 2009, când nu începuseră problemele în Grecia, National Bank of Greece se uita să achiziţioneze Banca Transilvania.

Apariţia crizei din Grecia a determinat toate grupurile bancare elene să se restrângă în exterior prin vânzarea băncilor deţinute în zona balcanică.

Grupul Eurobank a vândut Bancpost, un nume de referinţă în sistemul bancar românesc, Băncii Transilvania. 

De asemenea, Banca Transilvania a fost, la prima încercare de vânzare a Băncii Româneşti în data room, dar în final au preferat să-şi canalizeze toată atenţia către Bancpost, o bancă mult mai mare şi mai curată.

Prin achiziţia Bancpost, Banca Transilvania a ajuns numărul 1 în România.

Eximbank a intrat în lupta pentru achiziţia Băncii Româneşti având suportul statului prin Ministerul de Finanţe şi prin partidul de guvernământ, PSD, dar şi prin faptul că Traian Halalai a fost director operaţional al Băncii Româneşti.

Acest lucru permite Eximbank să ştie ce cumpără şi cum ar vrea să împacheteze cele două bănci, astfel încât, prin achiziţie, să nu se piardă din valoare.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar ea s-ar putea situa între 250 şi 350 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind necesară pentru rambursarea liniilor de finanţare pe care National Bank of Greece le-a acordat Băncii Româneşti. 

În ultimul an, Banca Românească a reuşit să atragă mai multe depozite interrne şi să ramburseze o parte din liniile de finanţare, aşa că suma care trebuie dată înapoi este mai mică.

Pentru valoarea capitalului Băncii Româneşti, Eximbank va plăti între 0,3 - 0,4 la un euro capital.

Acum Eximbank trebuie să vadă cum va finanţa tranzacţia.