România: cele mai mici salariii din UE, dar şi cele mai mici preţuri la produsele alimentare – 66% din media UE

Autor: Iulian Anghel 21.06.2019

Cu un cost orar al forţei de muncă de 8 euro în 2018, faţă de 28 de euro media UE (cel mai mic cost din Uniune, cu excepţia Bugariei), România a avut şi anul trecut cele mai mici preţuri la alimente şi băuturi nealcoolice, relevă datele Eurostat, oficiul de statistică al UE, publicate joi.

Costul unui coş de alimente şi băuturi nonalcoolice comparabile a însemnat în România, în 2018, 66% din media Uniunii Europene (media UE egal 100%). Din acest coş, preţul la pâine şi cereale a fost de 54% din media UE (cel mai scăzut cost din Uniune). Preţul cărnii a însemnat 63% din media UE, cel al laptelui, brânzei şi ouălelor 93% din media UE, cel al băuturilor alcoolice 75% din media amintită, în vreme ce costul tutunului a însemnat 69% din media UE.

Foarte interesant este că ţările foarte bogate precum Germania, Olanda sau Marea Britanie au costuri la produsele alimentare sub media Uniunii sau doar cu puţin peste: Marea Britanie - 94% din media UE; Olanda – 101% sau Germania – 102%. Salariile în aceste ţări sunt însă de 5-6 ori mai mari decât în România. Ţările Europei de Est sunt toate sub media costului unui coş alimentar, ele având însă salarii incomparabil mai mici decât cele din vest. Datele Eurostat relevă cifre surprinzătoare pentru ţările europene din Balcani care nu fac parte din UE.

Acestea au preţuri la alimente mai mari decât multe ţări din est, dar care sunt membre ale UE. Serbia, de pildă, care are doar 40% din media UE a PIB/capita raportată la paritatea puterii de cumpărare, are preţuri la alimente mult mai mari decât Polonia, care are 71% din media UE a PIB/capita raportată la paritatea puterii de cumpărare: coşul de alimente al Serniei înseamnă 78% din media UE, iar al Poloniei 69%. De asemenea, Albania, cu doar 30% din media UE a PIB/capita raportată la paritatea puterii de cumpărare are preţuri la alimente mult mai mari decât România, care are 64% din media UE a PIB/capita raportată la paritatea puterii de cumpărare: coşul de alimente al Albaniei înseamnă 79% din media UE, iar al României 66%.