Grecii de la OTE au mandatat banca de investiţii Barclays să găsească un cumpărător pentru grupul Telekom România

Autor: Adrian Seceleanu 21.06.2019

Ca parte a pregătirilor pentru o tranzacţie de exit, grupul OTE a adus luna trecută 800 mil. euro la compania de telefonie mobilă din România.



Grupul elen OTE, acţionarul majoritar al Telekom Ro­mânia, a mandatat banca de investiţii Barclays să demareze operaţiunile pentru iden­tificarea unui cumpărător pentru grupul local de comunicaţii cu afaceri de peste 900 mil. euro în 2018, au declarat pentru ZF surse din industria de comunicaţii.

Decizia ar fi fost luată după ce profitul operaţional al grupului Telekom România a scăzut constant, atingând un minim de 138 mil. euro în 2018 faţă de 293 mil. euro în 2008, iar veniturile anuale au coborât sub pragul de 1 mld. euro, conform datelor din piaţă.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii grupului OTE au refuzat să comenteze informaţiile privind contractarea Barclays. „Nu avem nimic de comentat în acest moment“, au transmis reprezentanţii companiei. De cele două companii care formează grupul Telekom, fostele Romtelecom şi Cosmote, ar fi interesate atât Orange România şi RCS&RDS (Digi), cât şi un număr de patru fonduri de investiţii, active în regiune, au declarat pentru ZF surse din piaţă.

Ca parte a pregătirilor pentru o tranzacţie, care au demarat încă din 2017, prin consolidarea într-o singură companie a tuturor operaţiunilor legate de telefonia mobilă, grupul OTE a decis, într-o maximă discreţie, în luna aprilie a acestui an să aducă 800 mil. euro la capitalul social al companiei de telefonie mobilă din grup, fosta Cosmote România, operaţiunea fiind realizată prin emiterea de acţiuni noi. Informaţia a devenit publică doar acum, după ce decizia luată de acţionari a apărut în Monitorul Oficial. „Suma subscrisă de către Hellenic Telecommunications Organization - S.A. (OTE - n. red.) este de 799.999.996 euro, echivalentul a 3.718.719.980 lei, pentru 371.871.998 acţiuni noi, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare“, conform deciziei luate de acţionari.

Este această majorare o pregătire pentru vânzare a companiei? Reprezentanţii OTE au evitat un răspuns direct la întrebarea ZF. „Majorarea capitalului social a fost finalizată luna trecută, iar OTE a finanţat întreaga operaţiune, pentru a susţine compania“, au declarat reprezentanţii grupului elen.