Agricultorii din mediul rural au primit credite de 11 mil. euro pentru dezvoltarea fermelor

Autor: Florentina Niţu 21.06.2019

Fermierii şi antreprenorii din mediul rural au primit credite în valoare de aproximativ 11 milioane euro pentru modernizarea şi dezvoltarea fermelor în perioada decembrie 2018 – iunie 2019, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Creşterea numărului de credite acordate în ultima perioadă indică faptul că s-au făcut progrese cu privire la adaptarea produselor de creditare la cerinţele specifice ale fermierilor şi totodată, nevoia de a continua acţiunile de promovare a sprijinului acordat prin acest instrument financiar pentru a facilita accesul beneficiarilor vizaţi prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală)”, a spus Teodora Gabriela Gheniu, preşedintele Comitetului de Investiţii, în cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului. Ea este şi secretar de stat în cadrul MADR.

Comitetul de investiţii se ocupă de monitorizarea şi supervizarea implementării instrumentului financiar de împrumut cu partajarea riscului la nivel de portofoliu din cadrul Acordului de finanţare încheiat cu Fondul European de Investiţii.

Băncile selectate pentru a acorda credite prin PNDR sunt: Banca Comercială Română, Libra Internet Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.

Creditele pe care agricultorii le pot accesa prin PNDR sunt pentru finanţarea unor investiţii în ferme şi a capitalului de lucru aferent, pentru asigurarea cofinanţăii private pentru proiectele sprijinite prin granturi, prin submăsurile:

  •  4.1 Investiţii în exploataţii agricole;
  • 4.1a Investiţii în exploataţii pomicole;
  • 4.2 Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole;
  • 4.2a Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol;
  • 6.4 Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole;
  • proiecte prin LEADER care răspund la obiectivele submăsurilor de mai sus.

Până în prezent cele mai multe credite au fost acordate în cadrul submăsurii 4.1 Investiţii în exploataţii agricole. Domeniile prioritare stabilite la nivelul MADR pentru acordarea creditelor sunt fermele mici, tinerii fermieri şi zonele montane. Creditele acordate prin PNDR pot fi accesate până la 31 decembrie 2023.