Berlinul plănuieşte să îngheţe preţul chiriilor pentru cinci ani pentru a rezolva criza locuinţelor

Autor: Iulian Tenchiu 29.06.2019

Berlinul intenţionează să îngheţe chiriile pentru a răspune la problema locuinţelor tot mai puţin accesibile. Iniţiativa aparţine guvernului social-democrat, şi presupune îngheţarea preţurilor pe o perioadă de cinci ani, stabilindu-se astfel un precedent în Germania, scrie Bloomberg.

În plus, chiriaşii care pot dovedi că plătesc chirii nejustificat de mari vor avea dreptul să ceară o reducere din partea proprietarului.

„Această iniţiativă ar trebui să reprezinte un exemplu pentru alte state. Acum rămâne de văzut dacă acest tip de măsuri vor funcţiona şi acolo”, a declarat  Katrin Lompscher, senatorul dezvoltării urbane şi locuinţelor din Berlin.

Germania deţine cel mai mic procent al proprietarilor de locuinţe din Uniunea Europeană, iar majoritatea chiriaşilor se găsesc în Berlin. Anterior cunoscut pentru costurile de viaţă foarte scăzute, oraşul a fost puternic afectat de creşterea preţurilor la locuinţe, deoarece domeniul construcţiilor nu poate ţine pasul cu populaţia în creştere a capitalei germane.

Problema locuinţelor a alimentată de demonstraţii şi proteste de proporţii şi a declanşat nevoia unui referendum, în urma căruia Berlinul trebuie să exproprieze apartamentele marilor proprietari. Ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, susţine de asemenea iniţiativa guvernului social democrat.

„Nu vrem să ajungem ca Londra”, a declarat ministrul german Olaf Scholz.

Chiar dacă măsurile vin în ajutorul chiriaşilor, acestea nu asigură totodată o modalitate de accesare a unor  locuinţe accesibile. Experţii imobiliari şi proprietarii mari susţin că o relaxare a reglementărilor în materie de construcţii ar putea rezolva probelma crizei, oferind un sprijin dezvoltatorilor, pentru a ţine pasul cu cererea în creştere.

Potrivit lui Andreas Mattner, preşedintele organizaţiei de lobby-ului pentru piaţa imobiliară din Germania, ZIA, această iniţiativă nu este în totalitate benefică, pentru că riscă să atragă investitorii în capitala germană, care vor epuiza resursele necesare construirii unor noi locuinţe.

Preocupările legate de creşterea costurilor locuinţelor reprezintă o problemă resimţită dincolo de Berlin, şi alimentată de protestele din Frankfurt, Köln şi Stuttgart din ultimele luni. De-asemenea şi în alte ţări oamenii au început să se manifeste împotriva problemei locuinţelor.

În Barcelona, ​​unde costurile locuinţelor au crescut cu peste 50% în ultimii cinci ani, marii proprietari din cartierele cele mai de dorite vor trebui în curând să negocieze contractele de leasing pe baza preţurilor de referinţă stabilite pentru fiecare proprietate. Acest regulament respectă o lege naţională, pusă în aplicare în martie, care prevede majorarea anuală a chiriei în raport inflaţiei.