Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Criza de medici de acum? Eu spun că va fi mai rău când 4 milioane de ”decreţei” vor deveni pacienţi

Autor: Dragos Damian 24.06.2019

Prietenul lui Cristian Hostiuc (n.Red. opinia publicată pe 23.06.2019) realizeaza probabil din ce in ce mai mult ca operatorii privati isi fura singuri caciula preferand sa recruteze specialistii pregatiti in public, fara sa isi asume sa pregateasca medici specialisti (prin rezidentiat) in clinicile proprii - crescand astfel numarul si oferta de medici specialisti.

Asa au facut cu lejeritate toate clinicile private –  au luat medici din sistemul public, gata pregatiti, cu tot cu pacienti, tintele fiind anumite specialitati, depletand de salariati sistemul public. Apoi, cresterile salariale din public din 2018 au dus la stoparea temporara a migratiei, pana ce privatii vor creste la randul lor salariile (de fapt culmea cresterilor salariale din sistemul sanitar este ca au plecat angajati din farma in sistemul sanitar, salariile au devenit comparabile dar avantajul este ca nu ai nici tinte, nici indicatori).

Astfel ca se joaca un ping-pong neproductiv in a se transfera jucatori intre public si privat, fara vreo sansa de stabilizare – acesta este si motivul pentru care toti cei interesati impiedica o lege gen “sau la stat sau la privat”. Caz similar cu reclamatiile IT-istilor ca isi fura unii altora angajatii, fiind obligati la cresteri salariale nesustenabile. Nesustenabil va deveni si sistemul sanitar care a bagat 2 miliarde de lei in salarii, fara sa ii aiba.

Astfel ca alegerile medicilor tineri care au terminat rezidentiatul si care nu sunt fiul sau fiica Domnului sau Doamnei Profesor sunt in ordine:

Pana ce sistemul privat nu intra intr-un parteneriat serios cu cel public pentru a pregati specialisti este evident ca problemele nu se vor opri. La fel, pana ce nu va exista o lege “sau la stat sau la privat” ping-pong-ul neproductiv va continua.

Nu se doreste reformarea structurala, pe un pact politic si o viziune si un plan de minim 5 ani, a sistemului sanitar. Aproape 50 de miliarde lei, cu cat a ajuns sa fie finantat sistemul, sunt o prada prea mare pentru ca cineva sa vrea sa puna ordine. Se prefera reglementarea one-time dupa ce apare cate un scandal, cum a fost cel cu marii arsi, cu infectiile nozocomiale, cu decontarile duble.