După ce a fost criticat tot începutul de an de PSD, Mugur Isărescu este susţinut pentru un nou mandat la conducerea BNR. Partidele negociază noul Consiliu de Administraţie. Se schimbă doi viceguvernatori, vor mai fi schimbări şi în rândul membrilor neexecutivi

Autor: Cristian Hostiuc 24.06.2019

Partidele parlamentare au început discuţiile privind noul Consiliu de Administraţie al BNR, iar dacă vor ajunge la o înţelegere, săptămâna viitoare se va da avizul, potrivit unor surse din piaţă. 

Mugur Isărescu, guvernator, şi Florin Georgescu, prim-viceguvernator, vor rămâne, urmând să existe schimbări în poziţiile de viceguvernatori, iar pentru una dintre poziţii, şanse mari le are Leonardo Badea, preşedintele ASF. 

Întrebat de ZF dacă îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi membru al coaliţiei de guvernare, a răspuns ”categoric”. 

Liviu Voinea, unul dintre viceguvernatori, va pleca la FMI. 

Pentru cealaltă funcţie de viceguvernator, care aparţine PNL, şi unde acum poziţia este ocupată de Eugen Nicolaescu, discuţiile continuă. 

Pentru poziţiile neexecutive, care sunt în număr de 5, Daniel Dăianu are cele mai mari şanse să rămână. UDMR, care are o poziţie neexecutivă, va veni cu un nou nume. Pentru celelalte trei poziţii rămase, dintre care una ar reveni USR, lucrurile nu sunt aşa clare. 

Mandatul actualului Consiliu de Administraţie expiră la 1 Octombrie, iar până la această dată noua conducere trebuie validată de Parlament. 

Isărescu, 69 de ani, este guvernator din mai 1990, fiind cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. 

Înainte de a veni la BNR, în timpul guvernării Petre Roman, el a fost cercetător la Institutul de Economie Mondială. După Revoluţie, el a fost trimis la Washington, ca reprezentant economic în cadrul Ambasadei României în SUA. 

De acolo a fost chemat înapoi în ţară, pentru a prelua conducerea BNR, întâi ca poziţie interimară şi apoi votat de Parlament. 

El a făcut parte din celebrul club Trocadero, un restaurant aflat la parterul Institutului de Economie Mondială de la Universitate, din Centrul Capitalei, club care a dat după Revoluţie mai mulţi miniştri, consilieri şi preşedinţi de bănci de stat. Istoria spune că Adrian Severin, care era principalul consilier economic al premierului din anii '90 Petre Roman, a fost cel care l-a rechemat în ţară pe Isărescu, şi l-a propus pentru poziţia de la BNR.