Un singur broker de la Bursă este responsabil de 57% din afacerile pe 2018 ale celor mai mari zece: marje de la 5% la 44%

Autor: Liviu Popescu 25.06.2019

Cei mai mari zece brokeri independenţi de la bursa româ­neas­că, adică aceia care nu sunt afiliaţi unor grupuri bancare, au încheiat anul 2018 cu afaceri totale de 49 mil. lei, în ur­care cu 73% faţă de anul precedent, în timp ce rezultatul net a fost de 8,2 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Swiss Capital a avut afaceri de 28 mil. lei în 2018, ceea ce în­­seamnă că acesta a fost responsabil de 57% de afacerile to­ta­le ale celor zece. Brokerul a avut un re­zultat net de 12,2 mil. lei.

„În 2018 ofertele ocazionale de acţiuni sau obligaţiuni in­ter­­me­diate au mai ajutat brokerii să-şi rotunjească veniturile, însă fap­tul că o mare parte din intermediarii de top de la bursă s-au aflat anul trecut pe pierdere arată că pro­fi­ta­bi­li­ta­­tea acestora ră­mâ­ne sub presiune, mai ales pe partea de retail, un­de rulajele sunt incomparabil mai mici, iar cheltuielile ne­cesare sunt mai mari“, spu­ne Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.