Expur, producătorul mărcii de ulei Bunica, afaceri de 1 mld. lei în 2018, minus 7,5%. Producătorul a avut cel mai bun profit din ultimii şapte ani: 20 mil. lei

Autor: Florentina Niţu 25.06.2019

Expur, una dintre cele mai mari companii producătoare de ulei şi biodisel din România, filiala locală a grupului francez Avril, a avut o cifră de afaceri de un miliard de lei în 2018 (212 mil. euro), în scădere cu 7,5% faţă de anul precedent. Totuşi, firma a avut cel mai bun profit din ultimii şapte ani, de 20 de milioane de lei (4,2 mil. euro).

 Printre produsele care se află în gama producătorului de ulei vedetal se află mărcile de ulei Zagora (ulei de măsline), Untdelemn de la Bunica (liderul pieţei locale de ulei de floarea-soarelui), Olpo, Marisol şi Ulcom, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Firma deţine o fabrică de procesare la Slobozia.

Grupul francez Avril deţine o divizie de procesare a seminţelor pentru producţia de uleiuri şi proteine şi energie regenerabilă.

Pentru producţia de ulei şi biodiesel, în cadrul companiei Expur lucrează 440 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finananţe, iar grupul Avril are peste 7.600 de angajaţi, potrivit datelor de pe site.

Cei mai importanţi competitori ai Expur pe piaţa uleiurilor vegetale sunt  Bunge România, parte a gigantului american cu acelaşi nume, Argus Constanţa, Ardealul sau Prutul Galaţi. Expur şi Bunge sunt cei mai mari producători de ulei din ţară şi gestionează o treime din exporturi.