Lovitură pentru băncile pentru locuinţe: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors decizia care dădea câştig de cauza BCR Banca pentru Locuinţe în procesul cu Curtea de Conturi. Erste Group constituie un provizion de 230 mil. euro

Autor: Anelis Baciu 30.06.2019

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a constituit un provizion în valoare de până la 230 milioane de euro, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors decizia care dădea câştig de cauza BCR Banca pentru Locuinţe în procesul cu Curtea de Conturi. Inspectorii Curţii de Conturi au susţinut că banca că a acceptat în mod ilegal intrarea în sistemul de economisire-creditare a copiilor sub 18 ani şi vârstnicilor de peste 65 de ani, ceea ar fi dus implicit la plata ilegală a primei de stat în valoare de maximum 250 de euro.

Totodată, Înalta Curte a hotărât că BCR Banca pentru Locuinţe a încălcat legea şi atunci când nu a cerut clienţilor să justifice utilizarea în scop locativ a primei de la stat.

Decizia Înaltei Curţi Casaţie şi Justiţie de este definitivă.

În martie 2017 Curtea de Apel Bucureşti a decis că cele două bănci pentru locuinţe -BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe- au acţionat corect atunci când au acordat primele de la stat minorilor şi vârtnicilor şi nu au cerut justificarea primelor de la stat.

Decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie afectează circa 600.000 de clienţi care nu au dreptul de a încasa prima de la stat.

În mod paradoxal însă, clienţii care intră acum în sistemul de economisire-creditare, au dreptul de a încasa prima de la stat indiferent de vârstă, în condiţiile în care legea a fost schimbată în 2019. Clienţii noi au însă obligativitatea de a justifica prima de la stat şi dobânda aferentă acesteia. În cazul în care clientul nu justifică cu documente utilizarea primei de stat în scop locativ, el nu va primi prima de stat care a rămas la 25% din valoarea sumei economisite într-un an, dar nu mai mult de 250 de euro, adică echivalentul unui depozit de 1.000 de euro.

Noua lege a fost adoptată de Parlament în iunie 2018, iar în iulie a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Băncile pentru locuinţe nu au mai atras niciun client din 2015, activitatea lor fiind blocată de o investigaţie a Curţii de Conturi. 

BCR Banca pentru Locuinţe este cel mai mare jucător din sistemul de economisire-creditare din România, având circa 200.000 de clienţi în prezent. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe are circa 130.000 de clienţi.