A fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ: Noi obligaţii pentru preşedinte legat de numirea unui ministru

Autor: Diana Grigore 25.06.2019

Guvernul a adoptat, marţi, OUG pentru modificarea Codului administrativ. Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a anunţat care sunt prevederile, printre acestea numărându-se şi obligaţia preşedintelui de a se pronunţa în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.

„Prin Codul administrativ stabilim proceduri şi termene pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Refuzul numirii de către preşedinte poate avea loc o singură dată. Termenul primului-ministru pentru propunere este de cinci zile, iar termenul de răspuns al preşedintelui este de zece zile. Legislaţia actuală nu prevede niciun termen şi stăm fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectat”, a declarat Daniel Suciu, la finalul şedinţei de Guvern.

O altă modificare se referă la validarea mandatelor consilierilor locali prin hotărârea instanţei, nu a comisiei de validare, cum se procedează în prezent.

„Reglementări proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali aleşi prin hotărârea instanţei, nu prin hotărârea unei comisii de validare. Cum să valideze un mandat de ales local un consilier sau un ales local care nici măcar el însuşi nu este validat. Se întâmplă de multe ori ca o grupare de consilier să nu voteze un alt consilier tocmai pentru a împiedica ulterior alegerea unui viceprimar şi intrăm în logica partizanatului. Prin actualul cod acest lucru este rezolvat”, a afirmat Suciu.

Minstrul Dezvoltării a vorbit şi despre obligaţiile aleşilor locali.

„Un subiect care a fost interpretat în fel şi chip. Aleşii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesităţii şi oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru legalitate. Pot înţelege poziţia sindicatelor din administraţie, pot înţelege până la un anumit punct ipoteza conform căreia orice nobil pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul public răspunde. Acest lucru este fals. Niciodată, niciun ales local nu trebuie să oblige un funcţionar public să încalce legea. Însă există funcţionari care refuză să semneze un act administrativ deşi ştiu că acest lucru este perfect legal. Dacă ne dorim ca fiecare să aibă responsabilitatea funcţiei sale, acest lucru trebuie să se întâmple şi în administraţia publică locală. Despre schimbarea modalităţii de adoptare a unor anumite acte normative, respectiv hotărârile consiliului local sau judeţean care se vor adopta cu majoritate absolută, respectiv jumătate plus unul din numărul consilierilor în funcţie. Singura excepţie va fi cea de înstrăinare a bunurilor imobile care rămân în continuare cu două treimi din numprul consilierilor în funcţie”, a mai spus Suciu.

„Un subiect pe care îl consider de mare importanţă. Orice comunitate care vrea să îşi ateste azi domeniul public trebuie să trimită la minister, la o direcţie care astăzi are şase funcţionari, din care doi sunt în concedii, să rezolve miile de dosare de atestare a domeniului public. Nerezolvarea acestei probleme ne-a împiedicat în derularea foarte multor proiecte de finanţare europeană. Prin codul administrativ acest lucru se face prin hotărâre de Consiliu local sau judeţean, şi nu prin hotărârile de guvern.

Tot prin Codul administrativ redevenţele obţinute prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă se constituie venit la bugetul local. 40 la nivelul bugetului local al judeţului pe pe teritoriul asupra căruia există activităţi de exploatare şi 40% la bugetul local al comunei, oraşului sau municipiului şi 20% la bugetul de stat. Trebuie să beneficieze şi autorităţile locale de bogăţiile subsolului, nu doar Guvernul României”, potrivit lui Daniel Suciu.