ADM şi Cargill, doi din primii trei traderi de cereale, revin pe pierdere după doar un an cu câştiguri

Autor: Mădălina Dediu Panaete 26.06.2019

♦ Din ultimii zece ani, traderii au raportat profit doar în trei ani în România ♦ Singurul trader pe profit este Ameropa Grains, filială a grupului elveţian cu acelaşi nume.



Doi dintre cei mai mari traderi de cereale de pe plan local, ADM România Trading şi Cargill Agricultura, au revenit în 2018 pe pierderi după doar un an în care au consemnat profit, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Astfel, aceştia continuă şirul pierderilor în condiţiile în care businessul acestora este bazat pe achiziţia de cereale de la fermieri şi revânzarea acestora, iar riscul este mai mic decât în cazul businessurilor din producţie. În plus, în ultimii zece ani aceşti doi traderi au avut câştiguri în doar trei ani, 2017 fiind unul dintre aceşti ani. De exemplu, ADM România Trading a terminat anul 2018 cu o pierdere netă de 20,9 milioane de lei, faţă de un câştig net de 15,8 milioane de lei în anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. În ultimul deceniu, compania cu acţionariat american a strâns pierderi de peste 136 de milioane de lei, faţă de câştiguri de 87 de milioane de lei în cei trei ani pe plus.