Aliaţii furioşi ai lui Merkel promit să oprească preluarea puterii Uniunii Europene de către Macron

Autor: Mircea Nica 25.06.2019

Alianţa Uniunii Europene de centru-dreapta este hotărâtă să îl în­frunte pe preşedintele francez Emmanuel Macron în cursa pentru a numi următorul şef al Comisiei Euro­pene, potrivit unor oficiali de rang înalt citaţi de Bloomberg.

Conservatorii europeni s-au înfuriat în momentul în care Macron şi-a blocat can­didatul la preşedinţia comisiei, Man­fred Weber, la summitul de săp­tămâna tre­cută de la Bruxelles şi sus­pec­tează că încear­că să-i submineze rolul, deşi au câş­tigat cele mai multe locuri în ur­mă­torul parlament al UE, au afirmat ofi­cialii.

Liderii naţionali ai UE sunt res­pon­sa­bili pentru numirea următorului şef al exe­cutivului UE, dar trebuie să găsească un candidat care poate câştiga susţinerea par­lamentului pentru a-şi prelua man­datul. Rezultatul alegerilor UE de luna trecută, prin care atât PPE de centru-dreapta, cât şi socialiştii pierd locuri, în­seam­nă că cel puţin 3 partide vor fi nevoite să instaleze un preşedinte de co­misie. Relaţiile deteriorate dintre Franţa şi Germania cresc mizele viitoarei în­tâl­niri, care va contura agenda blocului pentru următorii cinci ani.

Rezultatul este că cele două părţi devin din ce în ce mai înrădăcinate înain­tea unei întâlniri de summit su­pli­men­tare stabilite pentru această dum­i­nică, iar acest lucru ar putea duce la alte întâr­zieri în numirea altor oficiali UE, inclusiv a unui succesor al şefului Băncii Cen­trale Europene Mario Draghi.

„Până acum am văzut doar pro­pu­neri distrugătoare. Riscăm să intrăm într-o perioadă de gestionare a crizelor. Sper că nimeni nu doreşte să-şi asume acest risc“, a declarat Manfred Weber într-un interviu acordat ziarelor euro­pene.

Oficialii francezi au declarat că nu au intenţia de a propune un candidat în acest moment, deoarece sunt conştienţi de faptul că aceasta ar da PPE o ţintă. Astfel, PPE au afirmat că văd tacticile lui Macron ca parte a unei strategii mai ample de a submina preeminenţa lor în politica europeană. Comentariile sale sarcastice ale şefului Bundesbank Jens Weidmann au fost văzute ca o dovadă suplimentară a neîncrederii lor.

Cancelarul german Angela Merkel, cea­laltă figură cheie, a semnalat săp­tă­mâna trecută că oferta sa ar putea să nu aibă un viitor. Niciunul dintre cei trei can­didaţi care conduc postul, cunos­cut sub numele de Spitzenkan­di­da­ten, nu are majoritatea, iar Merkel a declarat la summitul de la Bruxelles că în acest moment nu vede o schimbare.