Premierul Dăncilă promite: puterea de cumpărare a românilor va ajunge la 70% din media UE în 2020

Autor: Răzvan Botea 26.06.2019

Premierul României Viorica Dăncilă a spus la începutul şedinţei de marţi că sunt premise ca puterea de cumpărare a românilor să crească anul viitor cu 6 puncte procentuale şi să ajungă la 70% din media Uniunii Europene.

„Puterea de cumpărare a românilor a crescut în primii doi ani de guvernare cu 5 puncte procentuale, ajungând la 64% din media Uniunii Europene, peste cea din Bulgaria şi Croaţia. Evoluţia din ultima parte a mandatului actualului guvern arată că ne putem atinge obiectivul din programul de guvernare de a creşte anul viitor puterea de cumpărare la un nivel care să ajungă la 70% din media Uniunii Europene”.

Cu toate acestea, anul trecut puterea de cumpărare exprimată ca PIB per capita în PPS a crescut cu doar un punct procentual, de la 63% din media europeană, la 64%, după un 2017 în care puterea de cumpărare a românilor a crescut cu trei puncte procentuale. Încetinirea de anul trecut s-a datorat în cea mai mare parte inflaţiei, care a sărit de 5%. PIB/capita în PPS este un indice care permite armonizarea costului unui produs exprimat în două monede diferite, permiţând comparaţia nivelului de trai între două ţări.