Bogdan Putinică, Enea Global Services: Capitalul uman este pe terminate şi asta frânează mult creşterea sectorului IT. Noi ne gândim să ieşim din România şi să mergem în Asia

Autor: Alexandra Cepăreanu 27.06.2019

Bogdan Putinică, senior vice president Enea, Enea Global Services, companie suedeză  specializată în furnizarea de soluţii software şi servicii de IT, a spus în cadrul conferinţei „Cei mai mari jucători din economie” că în prezent, în cadrul companiei pe care o reprezintă lucrează 300 de angajaţi -în sediile din Bucureşti, Iaşi şi Craiova-, dar are în vedere un exit de pe piaţa locală, deoarece forţa de muncă este pe terminate.

„Noi, ca şi companie internaţională avem cel mai mare site de inginerie în România, suntem 300 de colegi, dar ne uităm serios la a ieşi din România spre alte ţări din regiune, de fapt probabil pasul bun ar fi în Asia, unde există capital uman disponibil pentru creşterea pe care noi o putem înregistra”, a spus Bogdan Putinică.

El a vorbit despre faptul că sunt companii de IT care au lunar deschise pe site-uri de recrutare 20-30 de poziţii libere, „sunt companii mai mari decât noi care au sute de poziţii deschise în fiecare lună şi nu găsesc oameni.”

De altfel, în ceea ce priveşte industria de IT, Bogdan Putinică a spus că piaţa înregistrează creşteri, iar dacă industria ar fi ajutată şi de mediul public atunci sectorul IT ar putea să reprezinte 10% din PIB-ul României.

„Dacă acum IT-ul reprezintă 6,5% din PIB, cred că avem şansa să facem 10% din PIB, dar singuri nu putem să o facem. Evident că este mai uşor să ne uităm către Guvern şi către instituţiile publice ale statului care nu investesc alături de noi în direcţiile care ar putea dezvolta România frumos. IT-ul şi industria producătoare de autovehicule sunt purtători de fanioni pentru România, dar dacă te uiţi la educaţie, facultăţile nu produc suficienţi specialişti şi nici nu există o discuţie coerentă despre acest factor, este o groapă mare politicile macro ale statului şi realitatea din industrie, iar în acest context industria se descurcă, dar noi ne descurcăm cu frâna trasă, ceea ce înseamnă că am putea să creştem mult mai mult.”